Newsflash
Știri

Program de reabilitare post COVID, la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

de Dorina Novac - mar. 16 2021
Program de reabilitare post COVID, la  Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

Programele de reabilitare respiratorie sunt obligatorii pentru o recuperare pulmonară cât mai rapidă în cazul pacienților cu forme medii și severe de COVID-19, au precizat reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Specialiștii Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” din Timișoara au inițiat un program complex prin care pacienții care au avut COVID-19 și au rămas cu dificultăți de respirație pot beneficia de asistență medicală terapeutică pentru recuperarea și îmbunătățirea capacității pulmonare.

program Timisoara
Sursă imagine: Spitalul Victor Babeș Timișoara

Potrivit reprezentanților unității medicale, sechelele respiratorii pot persista o perioadă îndelungată de timp, de la câteva săptămâni până la câteva luni. În cazul în care pacientul nu urmează un program complex de recuperare, scăderea capacității respiratorii se poate accentua ducând la o alterare a calității vieții.

„La pacienții post COVID modelul respirator se schimbă. Ei trec de la o respirație normală, eficientă, la una superficială, ineficientă. Ei respiră foarte scurt, ineficient, superficial. Și, atunci, programul de recuperare pentru acești pacienți va începe cu o reeducare respiratorie. Deci, învățăm pacientul cum să respire corect. Programele de reabilitare respiratorie includ exerciții de forță, de anduranță și exerciții de gimnastică respiratorie”, a precizat, potrivit unui comunicat, asist. univ. asociat dr. Alexandru Crișan, kinetoterapeut la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Procesul de reabilitare a pacienților cu forme medii sau grave de COVID-19, cu afectare pulmonară ridicată, presupune o serie de programe personalizate, în funcție de deficiențele fiecărui pacient în parte.

Specialiștii spun că aceste exerciții duc la îmbunătățirea respirației, reducerea dispneei și creșterea forței musculare, mai ales la nivelul membrelor inferioare. Programele de recuperare fizică pot dura între două și patru săptămâni, în funcție de pacient.

Aceștia mai susțin că pacienții vindecați de formele moderate sau severe de coronavirus care acceptă să intre în aceste programe de reabilitare pulmonară sunt evaluați clinic, funcțional și biologic.

Totodată, li se face un examen imagistic pentru a se vedea aspectul radiologic al leziunilor pulmonare post COVID-19, posibil fibrotice.

„Nu este suficientă doar o gimnastică medicală, așa cum fac unii dintre ei acasă. Practic, când vin la noi sunt dependenți de oxigen, cei mai mulți nu vin pe picioarele lor, vin într-un scaun cu rotile, necesită debite mari de oxigen, undeva la 30 de litri, și nu pot să coboare singuri la marginea patului. Efectiv, noi cu asta începem - îi ajutăm să facă primii pași. Acasă, fară ajutor specializat, este destul de greu să obțină aceste progrese”, a spus asis. univ dr. Pescaru Camelia, medic specialist pneumolog, coordonator Compartiment Recuperare Medicală Respiratorie Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Recuperarea respiratorie este un proces de durată ce nu poate fi realizat decât într-un centru specializat.

„În urma acestui program de reabilitare, scade și necesarul de ajutor de oxigen suplimentar. Dacă inițial un pacient are nevoie de 30 de litri, după recuperarea respiratorie poate ajunge la 10 litri sau chiar 5 litri necesar de oxigen, ce poate fi asigurat cu ajutorul unui concentrator de oxigen pe care poate să îl folosească acasă”, a adăugat asis. univ dr. Camelia Pescaru.

La finalul acestor programe de reabilitare are loc o reducere accentuată a simptomelor, dar și a sechelelor respiratorii, concomitent cu creșterea capacității de efort fizic, toate ducând la o îmbunatățire a calității vieții.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe