Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Program de intervenții pro bono, la Monza

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 18:35

Grupul Monza a pornit un nou program de intervenții pro bono. Lansat luni, 4 noiembrie, programul actual extinde cu servicii medicale pluridisciplinare proiectul social de intervenții chirurgicale pentru cazurile de chirurgie cardiovasculară și neurochirurgie deja existent.

Programul proaspăt lansat înseamnă și o extindere în ceea ce privește unitățile medicale implicate. Mai concret, Spitalului Monza, prin care s-a derulat programul anterior, i se vor alătura și celelalte centre aparținând Grupului – Monza Metropolitan Hospital și Centrul Medical Monza. „Am ajuns la 400 de cazuri operate pro bono, din care jumătate sunt copii. (…) Ni s-a părut corect ca într-o țară unde, din păcate, încă mor copii pentru anumite patologii care nu sunt tratate cum trebuie să ne adresăm acestor patologii. O vom face în continuare. În sensul acesta, până la sfârșitul anului vom înființa o asociație – Monza Romania”, a declarat Luca Militello, CEO Grupul Monza.

Programul anterior a fost pus în practică prin intermediul acordului de colaborare încheiat între Spitalul Monza și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). Practic, COPAC prezenta cazurile identificate prin intermediul asociațiilor membre și le comunica Spitalului Monza, urmând ca decizia finală să fie luată de o comisie specializată, în funcție de anumite criterii și cercetări riguroase. Acum, prin implicarea tuturor entităților medicale ale Grupului în program, selecția cazurilor medicale eligibile pentru tratament și intervenții chirurgicale pro bono va fi efectuată de o comisie specializată, formată din membri administrativi și medicali ai Grupului Monza, în baza documentelor doveditoare puse la dispoziție de pacienți.

Avem o responsabilitate morală și socială importantă, adaugă conf. dr. Carmen Orban, directorul general al Grupului Monza România: „În centrul gândurilor și acțiunilor noastre sunt pacienții, așa că ne unim forțele pentru aceasta, alături de noi fiind asociațiile pacienților din România și factorii de decizie din sistemul medical românesc”. „Sper ca acest model de bune practici să fie preluat și de alte unități medicale (..); vă sunt alături în această misiune frumoasă prin care creați comunități de oameni care dăruiesc pentru cei din jur și pentru viitor, clădind astfel pentru noi toți o lume mai bună și mai empatică”, a afirmat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial. Este un model de responsabilitate morală și socială față de pacient, într-un sistem de sănătate care își dorește să poziționeze pacientul în centrul preocupărilor, a adăugat aceasta.

Avem lege dar lipsesc normele de aplicare

Cu ocazia lansării noului program social, Luca Militello a adresat un mesaj noii echipe guvernamentale: „Astăzi, din păcate, în Romania statisticile mondiale arată că 800 de copii se nasc cu o patologie congenitală cardiacă. Înseamnă că 800 de copii au nevoie să fie operați în România. Se operează numai 400. Foarte puțin, dacă ne gândim că sunt copiii noștri. Un lucru foarte bun a fost aprobarea, în august, a unei Ordonanțe a Guvernului [OG nr. 9/2019], care zice că patologia care nu poate fi tratată în spitalele de stat din România, înainte să plece în străinătate trebuie verificat dacă se poate opera în spitalele private din Romania. Ceva extraordinar, dar mai e nevoie de ceva – normele de aplicare”. Din păcate, deși au trecut mai multe luni de la momentul intrării Ordonanței în vigoare (12 august), ea nu își poate produce efectele, pentru că întârzie să apară normele de aplicare.

Șeful Monza România spune că Grupul pe care îl conduce va face în continuare ceea ce a făcut până acum în ceea ce privește cazurile sociale, chiar mai mult, „dar mi se pare corect, mi se pare firesc, mi se pare uman, ca și statul să facă ceva în acest sens”. Când e vorba de a salva o viață, adaugă acesta, nu ar trebui să ne uităm dacă e de stat sau dacă e privat, nu contează, e o viață umană.

Etichete: Monza interventii pro bono cazuri sociale chirurgie cardiovasculara

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.