Newsflash
Internaționale

Profilaxia bolii cardiace reumatismale latente

de Dr. Diana Andronache - dec. 3 2021
Profilaxia bolii cardiace reumatismale latente

Administrarea de penicilină a redus riscul de evoluţie a bolii reumatismale latente la copii și adolescenţi.

Cardiopatia reumatismală este o boală valvulară cronică a inimii ce apare după o infecţie netratată cu Streptococcus pyogenes. Profilaxia secundară cu antibiotice este piatra de temelie a managementului febrei reumatismale și a bolii cardiace reumatismale. Datele arată că penicilina administrată intramuscular este mai eficientă decât agenţii antibiotici orali în prevenirea faringitei streptococice, iar utilizarea sa este asociată cu o incidenţă mai mică a recurenţei febrei reumatismale. Diagnosticată tardiv, această boală este asociată cu o rată de mortalitate crescută la o vârstă fragedă.

Conceptul de boală cardiacă reumatismală latentă este relativ nou. Copiii cu boală cardiacă reumatismală latentă sunt diagnosticaţi prin screening ecocardiografic. Ei au modificări valvulare ușoare care nu provoacă simptome și care sunt adesea nedetectabile clinic. Studiul GOAL (Gwoko Adunu pa Lutino, tradus „Protejaţi inima unui copil”), ale cărui rezultate au fost publicate recent în New England Journal of Medicine, și-a propus să evalueze eficacitatea profilaxiei antibioterapiei secundare în modificarea cursului natural al acestei boli în rândul tinerilor cu vârsta între 5 și 17 ani.

Noi date în favoarea screeningului

Prevenţia bolilor cardiace reumatismale severe este un aspect important, deoarece disfuncţia valvulară severă este dificil de tratat. Dintre cei 799 de participanţi care au finalizat acest studiu, 399 au fost incluși în grupul de profilaxie cu penicilină G benzatinică administrată intramuscular la fiecare patru săptămâni, timp de doi ani, iar 400 de participanţi au fost incluși în grupul de control.

Potrivit rezultatelor obţinute, doar 0,8% dintre participanţii din grupul de profilaxie au înregistrat progresia bolii reumatismale latente la doi ani, evaluată ecocardiografic, comparativ cu 8,2% dintre participanţii din grupul de control. Profilaxia cu antibiotice nu a redus semnificativ și riscul de regresie a bolii (48,9% în grupul de profilaxie, 47,8% în grupul control).

 


Notă autor:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2102074

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe