Newsflash
Știri

Prof.dr. Alexandru Rafila: „Este important să imunizăm pacienții cu boli cronice”

de Dorina Novac - iun. 23 2020
Prof.dr. Alexandru Rafila: „Este important să imunizăm pacienții cu boli cronice”

Președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a vorbit, în cadrul unei dezbateri organizate de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, despre importanța imunizării pacienților cronici pe timp de pandemie.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a precizat în dezbaterea online că numărul de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus a crescut și că situația poate fi menținută sub control respectând distanțarea fizică și purtând măști în spații închise.

„Nu este chiar așa de complicat să eviți contactul foarte apropiat cu cineva, să folosești masca corect atunci când ești într-un spațiu închis sau să te speli pe mâini cât mai frecvent. Cred că dacă reușim să le introducem ca și comportament, ca și obișnuință, o să avem un foarte mare succes în controlul epidemiei”, a spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Profesorul Rafila a mai menționat că pacienții cu boli cronice trebuie imunizați în mod obișnuit, nu doar în perioada pandemiei de COVID-19.

„Este important să imunizăm pacienții cu boli cronice în mod obișnuit, fără să așteptăm să vină pandemia ca să-i vaccinăm. (...) Vaccinurile recomandate la adulți nu sunt niște vaccinuri ieftine și e bine să găsim un mecanism care să compenseze aceste vaccinuri cum se compensează alte medicamente. Câștigul este multiplu, în primul rând este vorba că protejezi pacientul, el nu trebuie să plătească pentru acest lucru, pentru că are o boală cronică la care se recomandă un anumit tip de vaccin”, a afirmat președintele Societății Române de Microbiologie.

Acesta a amintit că pacienții asimptomatici, care în momentul testării sunt pozitivi, trebuie internați în spital, mai ales dacă au boli cronice.

Potrivit profesorului Rafila, contactul prelungit cu o persoană asimptomatică poate să ducă la îmbolnăvire, dacă nu se respectă condițiile igienice.

Reprezentantul României la OMS a vorbit și despre cauzele care au contribuit, într-un fel sau altul, la accesul redus al pacienți din țară la servicii de sănătate.

„A constat într-o inabilitate, cred eu, în comunicare și în redactarea unor acte normative, care au creat senzația că doar urgențele pot să beneficieze de tratament medical. (...) Ulterior s-a venit cu niște explicații, dar în momentul în care nu vii în mod explicit și să comunici corpului medical că trebuie să trateze toți acești pacienți cu boli cronice, se crează o senzație că doar cei care au urgențe ar trebui să beneficieze de servicii medicale. Ulterior și personalul medical a avut ezitări în a trata pacienții”, a explicat prof. dr. Alexandru Rafila.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe