Newsflash
Știri

Prof. dr. Dorel Săndesc: „Opt spitale au administrat plasmă pacienților cu COVID-19”

de Dorina Novac - mai 28 2020
Prof. dr. Dorel Săndesc: „Opt spitale au administrat plasmă pacienților cu COVID-19”

Un număr de 31 de spitale din România au solicitat și au primit, până în prezent, aprobarea de a colecta plasmă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19.

Anunțul a fost făcut, în cadrul unei conferințe de presă online, de prof. dr. Dorel Săndesc, președintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă din România. Acesta a precizat că dintre cele 31 de spitale, doar opt au administrat plasma la pacienții critici infectați cu noul coronavirus.

donare de plasma
Sursă imagine: Pixabay

 

„Avem, până în prezent, 31 de spitale care au solicitat includerea în studiu, și au fost aprobate de către noi, comisia ATI, deoarece îndeplinesc toate condițiile (...) astfel încât să poată monitoria adecvat acest tratament. Fără îndoială numărul spitalelor va crește. Astăzi putem spune că dintre aceste spitale, doar opt au administrat deja plasmă la pacineții cu COVID-19 în stare critică. Opt spitale care au administrat la un număr de 25 de persoane”, a precizat prof. dr. Dorel Săndesc.

Specialistul a vorbit și despre proiecte în care s-au implicat în perioada pandemiei de COVID-19. Iar unul dintre acestea este tratamentul cu plasmă convalescentă.

 

„Am creat fișa de studiu, am creat protocolul terapeutic și cererea formală către Ministerul Sănătății din partea spitalelor care doresc să participe la studiu. Deci, am creat documentele și cadrul legal, medical, profesional de aplicare. Iar ordinul prevede ca în această etapă plasma să se administreze pacienților critici. Societatea Română de ATI și-a făcut temele”, a conchis specialistul.

Mai mult, președintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă din România menționează că sunt cazuri raportate de specialiștii din secțiile ATI, care după administrarea plasmei la pacienți au sesizat o ameliorare evidentă a stării de sănătate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe