Newsflash
Știri

Prof. dr. Dorel Săndesc: „Există un deficit de medici și asistente în ATI”

de Florentina Ionescu - iul. 17 2020
Prof. dr. Dorel Săndesc: „Există un deficit de medici și asistente în ATI”

În contextul epidemiologic actual, o problemă foarte gravă este legată de deficitul de personal medical, mai ales cel din specialitatea ATI, atrage atenția medicul Dorel Săndesc.

Prof. dr. Dorel Săndesc, medic primar ATI, totodată președintele Comisiei de Anestezie-Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății și vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a acordat recent un interviu.

dorel sandesc

În cadrul acestui interviu acordat pentru HotNews.ro, medicul atrage atenția asupra unei părți importante a problemei în contextul generat de pandemia de COVID-19 în țara noastră: deficitul de personal din secțiile ATI din spitalele din România, unde există doar aproximativ 1.000 de medici și aproape 800 de rezidenți.

„Există un deficit important de medici și asistente în această specialitate și s-ar putea ca aceasta să devină problema cea mai gravă”, a declarat profesorul Dorel Săndesc pentru sursa citată.

Totodată, medicul precizează că sunt foarte multe spitale care nu au ocupat schema de personal prevăzută de normele în vigoare.

„Norme care sunt destul de bune. Noi am promovat criterii de organizare modernă a secțiilor ATI prin Ordinul 1.500, care a fost inițiat de Societatea Română de ATI. Dar cele mai multe spitale au deficit de personal, aici este problema”, a atras atenția medicul ATI, care este fostul șef al Secției de Anestezie-Terapie Intensivă de la Spitalul Județean de Urgență din Timișoara.

Ce ar ajuta la rezolvarea deficitului

În opinia prof. dr. Dorel Săndesc, soluția ar fi dacă s-ar impune o angajare rapidă a medicilor, inclusiv a celor din anul V de rezidențiat, pentru că este nevoie de personal medical în această specialitate.

„Cred că s-ar impune o angajare rapidă a medicilor, inclusiv a medicilor din ultimul an de rezidențiat, anul V. Oferirea acestei posibilități ar putea să fie o soluție bună pentru a reduce din deficitul de personal, pentru că există posibilitatea ca unii, mulți dintre ei, să dorească să rămână. Mai ales în condițiile creșterii semnificative a venitului personalului medical și, în special în această zonă ATI, în care sporurile sunt mari, sunt tot mai mulți medici ATI care doresc să își continue activitatea în România”, a mai declarat medicul în același interviu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe