Newsflash
Știri

Problematicile din stomatologie, subiect de discuție în 22 martie

de Florentina Ionescu - mar. 9 2023
Problematicile din stomatologie, subiect de discuție în 22 martie

La nivel de țară se înregistrează o evoluție în creștere a vizitelor la medicul stomatolog, dar și un comportament în schimbare și un grad de incidență mai mare pe fiecare afecțiune.

Ziua Mondială a Sănătății Orale va fi marcată anul acesta de reprezentanții Clinicilor Dentare Dr. Leahu printr-o discuție deschisă, alături de PALMED și autorități care va avea loc în 22 martie. 

În contextul Zilei Mondiale a Sănătății Orale și în urma analizei rezultatelor studiului realizat aceste clinicile (barometrul stomatologiei din România) realizat cu ajutorul KANTAR în ultimii cinci ani și inclusiv a intenției din 2023 de accesare a serviciilor stomatologice, reprezentanții acestora anunță deschiderea dialogului cu autoritățile într-un eveniment organizat alături de Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) la Parlament, în 22 martie a.c.

mai multe familii merg cu copiii la dentist

Discuțiile vor porni de la o ilustrare a stării de sănătate a românilor și a factorilor care influențează comportamentul de consum, dar și de la lista extinsă a problematicilor din domeniul stomatologiei.

Discuțiile vor da prilejul propunerii unor măsuri din partea mediului privat către autorități pentru rezolvarea situației actuale pentru beneficiul populației, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

dentist

Potrivit „barometrului Clinicile Dentare Dr. Leahu” din 2023, pentru prima dată în ultimii ani este înregistrată o creștere a vizitelor la medicul stomatolog.

Mai mult, evoluția pozitivă în ceea ce privește comportamentul de consum se extinde și către familii, care declară că merg cu copiii la dentist mai mult cu aproape opt procente față de anul anterior, până la 72% rată de accesare, cu câteva procente de creștere pe fiecare categorie de vârstă.

Decalaj uriaș între urban și rural

Incidența pe fiecare nivel de afecțiune este, însă, semnificativ mai mare, iar comportamentul oamenilor este sensibil schimbat în contextul provocator actual. Se înregistrează un decalaj uriaș între consumul din mediul rural și cel urban, iar factori precum banii, timpul și proximitatea influențează accesul în cele mai mari ponderi declarate până acum.

„Vedem din analiza rezultatelor studiului de anul acesta și din evoluția din ultimii cinci ani că există o deschidere mai mare pentru a veni la medicul stomatolog și, un fapt îmbucurător, că cei care aleg să vină au încredere covârșitoare în medicul dentist din clinică. Remarc și că semnificativ mai multe familii merg cu copiii la dentist, iar cei care își aduc copiii de la primul dinte sunt tot mai mulți”, a declarat Ionuț Leahu (foto), CEO și fondator al acestor clinici.

Ionuț Leahu

Însă, spune el, în continuare autodiagnosticarea este o problemă care a crescut cu 13% în ultimii cinci ani, ceea ce intră în contradicție cu gradul de incidență în creștere pe fiecare dintre afecțiunile pentru care oamenii au accesat serviciile stomatologice, „iar pentru 2023 perspectivele sunt cele mai rele din ultimii ani”. Românii, afirmă dr. Leahu, vin la dentist cu probleme acutizate, nu pentru prevenție. Prețul a devenit un aspect din ce în ce mai sensibil pentru oameni, spune el. 

În plus, afirmă Ionuț Leahu, barometrul clinicilor sale arată și un decalaj mare de accesare de la sat la oraș.

„În concluzie, chiar dacă semnele sunt pozitive, este încă foarte mult de construit pentru a asigura sănătatea dentară a românilor. Noi susținem de cinci ani această analiză care ne arată realitatea sănătății dentare din țară. (...) Însă, pentru o schimbare și o adresare cu adevărat relevantă a problemelor, este nevoie de o înțelegere și de un efort comun al nostru, antreprenorilor din stomatologie și al autorităților. De aceea, am mari speranțe că vom fi ascultați cu adevărat pe 22 martie și că vom vedea rezultate și susținere din partea instituțiilor statului pentru o stare de sănătate dentară mai bună pentru noi toți”, a mai declarat Ionuț Leahu, CEO și fondator al acestor clinici.

Peste 15.000 de cabinete dentare în România

Ponderea decontării serviciilor stomatologice din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este în creștere în 2023, în comparație cu 2022. Bugetele sunt alocate pe fiecare medic care are contract cu C.N.A.S., în cuantum estimativ de 4.000 lei pe lună.

Există peste 15.000 de cabinete dentare în România, distribuite în cea mai mare parte în mediul urban, în marile orașe, se arată în comunicat. 

„Pornind de la aceste realități ale industriei serviciilor stomatologice și de la lipsa detaliilor din stomatologie în proiectul operațional de sănătate, temele pe care le vom pune în discuție încep cu identificarea provocărilor existente în sistemul serviciilor medicale stomatologice, inventarul resurselor existente și ceea ce oferim noi, jucătorii din mediul privat, fondurile structurale, situația cabinetelor școlare și cum putem aduce stomatologia într-un program național de sănătate. Ne dorim să avem concluzii clare pentru definirea unei strategii naționale pentru sănătatea dentară a populației și creșterea accesului tuturor românilor la servicii stomatologice de calitate. Deschid invitația la dialog celor care consideră că pot contribui la schimbarea în bine a sănătății dentare a românilor”, a completat dr. Ionuț Leahu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe