Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pro şi contra circumciziei

Viața Medicală
Dr. Mihail CĂLIN vineri, 21 septembrie 2012

   Recent, Academia Americană de Pediatrie (AAP) a emis un raport potrivit căruia, în general, băieţii ar fi mai sănătoşi dacă ar fi circumcişi. Raportul, citat de Nature, afirmă că, deşi alegerea aparţine părinţilor, asigurările medicale ar trebui să plătească pentru realizarea procedurii. În luarea deciziei, echipa AAP s-a bazat pe dovezi medicale recente, precum studiile randomizate controlate din Africa de Sud, Kenya şi Uganda, care susţin circumcizia. Acestea au arătat că circumcizia reduce riscul de infectare cu HIV a bărbaţilor care au relaţii sexuale cu femei (nu şi cu bărbaţi) şi reduce rata infecţiei cu HPV şi herpes. Circumcizia la bărbaţi face, de altfel, parte din strategia OMS de prevenire a HIV în Africa subsahariană, care are ca scop efectuarea procedurii la 20 de milioane de bărbaţi până în 2015. În afara reducerii infecţiilor cu transmitere sexuală, AAP arată că circumcizia poate reduce rata infecţiilor tractului urinar şi a cancerului penian. Cele mai frecvente complicaţii ale circumciziei, printre care sângerarea şi infectarea, apar în 2% din cazuri şi sunt uşor de tratat. Opinia AAP nu este însă unanim acceptată. Un etician olandez considera că procedura trebuie realizată doar când bărbaţii sunt suficient de maturi pentru a-şi da consimţământul şi observa că beneficiile ce reies din studiile africane nu sunt aplicabile în Olanda, unde transmiterea HIV se produce rar şi are loc prin contact sexual între bărbaţi şi prin împărţirea acelor între consumatorii de droguri. Preşedinta Asociaţiei Britanice a Urologilor Pediatri şi-a exprimat dezamăgirea faţă de susţinerea arătată de către AAP pentru o „intervenţie chirurgicală ireversibilă şi mutilantă“. Organizaţia pe care o conduce are de altfel de gând să-şi revadă politica actuală, care recomandă circumcizia la copiii cu risc sever de infecţii de tract urinar, deoarece dovezile beneficiilor medicale nu sunt hotărâtoare. Un alt argument vine însă din partea cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins, care au arătat într-un studiu că efectuarea procedurii şi tratarea complicaţiilor acesteia  costă foarte puţin în comparaţie cu economiile făcute datorită ratelor mai mici de infecţii cu HIV, HPV şi herpes şi de infecţii de tract urinar, ca şi ale vaginozei bacteriene şi tricomoniazei la femei: se estimează că fiecare circumcizie nerealizată costă sistemul american de sănătate 313 dolari. Recomandarea venită de la un organism influent precum AAP ar putea duce la creşterea ratei circumciziilor din SUA, de 55% în prezent, mai mare, deja, decât în majoritatea ţărilor dezvoltate.

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC