Newsflash
Știri

Privire peste generaţii

de Dr. Raluca BULEA - dec. 27 2012
Privire peste generaţii
   Societatea contemporană ne-a impus un ritm de viaţă adesea greu de susţinut, care ne determină adesea să trecem cu vederea multe din aspectele esenţiale ale vieţii, iar relaţiile interumane sunt cele care au cel mai mult de suferit. Aceleaşi reguli ale societăţii au impus şi o serie de canoane estetice artificiale, care pe mulţi îi fac să întoarcă privirea de la persoanele care nu corespund noilor etaloane ale frumosului. Categoria care are cel mai mult de suferit de pe urma acestor noi maniere sunt vârstnicii, bunici, foşti dascăli sau vecini pe care îi ştim de o viaţă, dar la care nu vrem să ne mai uităm, pe care alegem să îi ignorăm, pentru că a-i privi este un gest care poate să se dovedească dezagreabil, aducător de tristeţe.
   În aceste condiţii şi în contextul în care anul ce se încheie a fost declarat Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, Asociaţia Tinerilor Medici Geriatri din România – prin conducerea sa: dr. Sorina Maria Aurelian şi dr. Mihai Zamfir – a avut o serie de iniţiative menite să atragă atenţia asupra vârstnicilor şi să trezească interesul societăţii, în special al celor tineri, către cealaltă extremă de vârstă. Proiectul principal a început pe la jumătatea anului, sub forma unei provocări la un concurs de fotografie cu tema: „Portret de vârstnic: oameni de lângă noi“. Competiţia s-a bucurat de sprijinul Clubului de artă fotografică al medicilor – Arfomed, în special prin înlesnirea legăturii cu doi dintre prietenii săi, Eugen Ciocan şi Dragoş Lumpan, amândoi profesionişti în domeniul fotografic, care au jurizat imaginile înscrise în concurs şi, alături de organizatori, au stabilit fotografiile câştigătoare.
   Decernarea premiilor, pre­cum şi prezentarea tuturor fotografiilor sub forma unei expoziţii au avut loc la sfârşit de noiembrie, la Fotocabinetul lui Eugen Ciocan, din Centrul vechi al Capitalei. Momentul propriu-zis al premierii a fost precedat de alocuţiunile rostite de dr. Sorina Maria Aurelian şi dr. Mihai Zamfir, care şi-au prezentat iniţiativa, şi de dr. Constantin Bogdan, bine­cunoscut colaborator al săptă­mâ­nalului „Viaţa medicală“, mentor al tinerilor geriatri şi membru al juriului. Participanţii declaraţi câşti­gători (Radu Sandovici, Alina Brutaru, Denisa Vlad şi Teodor Popovici) sunt cu toţii arhitecţi, ceea ce ne duce cu gândul că poate partea artistică implicată de această profesie a fost mai puternică decât cea tehnică şi i-a făcut să vibreze mai puternic la ceea ce au descoperit în jurul lor, fie că a fost vorba de căutare făcută special pentru acest concurs sau de fotografii realizate anterior.
   Dincolo de vernisaj, expoziţia în sine merită văzută pentru întreaga încărcătură emoţională pe care o transmite privitorului (dacă nu aţi ajuns la Fotocabinet, imaginile sunt disponibile şi pe pagina de internet a proiectului – www.varste.ro –, deşi varianta imprimată are întotdeauna un impact mult mai mare). Atenţia tinerilor care şi-au îndreptat privirea asupra vârstnicilor din jur a fost atrasă de cele mai multe ori, după cum era de aşteptat, de chipuri, multe dintre ele adânc brăzdate de grijile, durerile şi greutăţile, dar poate şi de bucuriile trăite în trecerea anilor. Cu toate acestea, cele mai impresionante instantanee sunt cele care depăşesc definiţia portretului şi surprind situaţii de viaţă şi relaţiilor interumane. Fotografia clasată pe primul loc imortalizează tocmai această suprapunere a unui vârstnic alături de două tinere, care însă nu îi acordă acestuia atenţie: o situaţie pe care o vedem adesea. Ni s-au oferit, cu această ocazie, şi variante ceva mai optimiste, care să ne ajute să nu ne pierdem speranţa. O pereche de vârstnici mergând umăr lângă umăr, aşa cum au făcut-o în ultimele câteva decenii, ne inspiră respect, duioşie, dar şi dorinţa de a-i proteja, de a nu permite ca poezia pe care o vedem în ei să se frângă. Şi pentru că, după chip, ceea ce ne defineşte cel mai mult sunt mâinile, şi ele s-au aflat în prim-plan pentru tinerii fotografi, care au înţeles că eforturile unei vieţi se văd poate mai bine ca oriunde atunci când privim mâinile. Nu în ultimul rând, activităţile vârstnicilor, mai ales ale celor de la ţară, care – de nevoie sau din proprie voinţă, pentru că se simt în stare şi totodată utili făcându-le, continuă să practice îndeletnicirile învăţate şi transmise din tată în fiu, în feluri care pot să pară aproape exotice pentru cel care trăieşte la oraş – au fost şi ele subiectul unora dintre fotografiile expuse.
   La finalul plăcutei reuniuni de la Fotocabinet, după s-a discutat pe marginea fotografiilor, dar şi a situaţiei vârstnicilor în societate, tinerii geriatri şi-au exprimat dorinţa de a continua aceste activităţi de sensibilizare, atât în forma în care au făcut-o anul acesta, căci deja au învăţat multe din prima experienţă, dar şi sub forma unor proiecte de voluntariat desfăşurat în sprijinul persoanelor vârstnice. De multe ori, mai mult decât de obiecte materiale, seniorii au nevoie de căldura semenilor, de cineva care, pentru un timp, să îi asculte şi să le acorde întreaga atenţie. Este ceva la care ar trebui să ne gândim cu toţii. Mai ales acum, în preajma sărbătorilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe