Newsflash
Știri

Principiile reale ale asistenţei medicale

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - dec. 5 2011
Principiile reale ale asistenţei medicale
   Drepturile omului, aşa cum au fost concepute şi au evoluat în ultimii 250 de ani, stau la baza structurării funcţionale a societăţii de astăzi. Aceste drepturi sunt perfecte în teorie. În practică, ele funcţionează parţial, otrăvite de demagogie. Ele tind, pe de o parte, a se canceriza prin discriminarea pozitivă a minorităţilor; pe de altă parte, prin utilizarea principiilor ca lozinci de acoperire (demagogia politică), tind a se devaloriza. Proporţiile acestor aspecte, plus corectitudinea şi gradul de completitudine a înţelegerii respectivelor drepturi dau conţinutul şi culoarea locală a societăţilor.
   Unul dintre drepturile omului este dreptul la sănătate, considerat de toată lumea ca sacru. Validarea practică a acestui principiu este, însă, dificilă din cauza complexităţii sale. Pe de o parte, avem organizarea deloc simplă a unei reţele-sistem care să acopere întreaga societate, pe de altă parte, finanţarea sistemului, un mare efort pentru orice societate. Pornind de la aceste două aspecte de bază, pe care factorii sociali trebuie să le asigure, avem în continuare organizarea, funcţionarea, modelul şi nivelul calitativ al practicii medicale propriu-zise. Cele trei compartimente ale sistemului, fiecare cu un anumit grad de complexitate, sunt interdependente. De aceea, rezultatul final al sistemului este deosebit de complex, ceea ce poate genera înţelegeri greşite, atât în privinţa sistemului ca unitate funcţională, cât şi punctual. Adică prin crearea formei şi aşezarea fiecărei rotiţe la locul ei. Dar orice înţelegere a unui lucru porneşte de la raţiunea lui de a fi, iar în cazul sistemului sanitar aceasta este prezervarea şi recuperarea sănătăţii, pornind de la principiul dreptului la sănătate. Toate celelalte considerente sunt subordonate acestui adevăr. A pune principiile economice înaintea raţiunii de a fi a sistemului sanitar este dovadă de incapacitate de înţelegere. Articulând cele două aspecte (tratare + profilaxie = sănătate, dar aceasta cere bani…), lucrurile stau – şi în sănătate – ca în orice alt domeniu. Câţi bani investeşti în sport (cercetare sau orice altceva), aşa rezultate ai…
   Cum banii necesari asigurării sănătăţii sunt foarte mulţi, organizatorii au recurs la un model social de finanţare, vechi şi aplicat în diverse domenii: sistemul asigurărilor. Ideea este simplă – fiecare îşi finanţează tratarea unei posibile îmbolnăviri, cu excepţia unor boli cu periculozitate publică şi a cazurilor incapabile prin lipsă de discernământ ori prin preţ prohibitiv, în care cazuri s-a apelat la solidaritatea socială. Aşadar, asigurată este persoana care plăteşte, nu medicul care o îngrijeşte şi nu unitatea sanitară. În acest caz, persoana asigurată are dreptul la îngrijire medicală prin sistemul de asigurări, de câte ori se îmbolnăveşte. Exact ca în cazul asigurărilor auto. Atunci, cum împaci acest aspect juridic elementar cu contractul-cadru al casei de asigurări de sănătate în care o secţie are dreptul (să zicem) la 120 de ieşiri (cazuri) pe lună, iar medicul la un număr limitat de consultaţii care i se plătesc. Cel de al 121-lea bolnav care vine de ce nu are şi el dreptul, asemeni celorlalţi 120 de dinaintea lui, să se trateze internat? A plătit la fel. Nu este aceasta o discriminare? Şi de ce îl pune Casa pe medic să refuze un bolnav care îl solicită? Cu ce drept? De ce nu o face Casa? Poate un medic calcula cu exactitate – cu un an înainte! – câţi oameni se vor îmbolnăvi? Întrebarea este stupidă, dar acest lucru îl pretinde casa de la un şef de secţie. Nimeni nu ar concepe ca o maşină asigurată să nu fie reparată într-un service auto agreat de firma asiguratoare. Ar părea… nebun cel care ar legifera o regulă prin care un autoservice ar putea repara un număr limitat de maşini avariate. Deci, în ochii legiuitorilor, omul asigurat şi bolnav este mai puţin decât o maşină asigurată avariată. Unde este dreptul omului la sănătate? A! Casa nu are bani! Atunci asigură doar ceea ce poate, în funcţie de câţi bani are şi de câţi bani a plătit asiguratorul. Aceasta înseamnă că, pentru o sumă minimă obligatorie prin lege, Casa asigură un pachet de servicii minime, dar că, exact ca în cazul maşinilor, asiguratul are dreptul de a plăti taxe suplimentare pentru servicii suplimentare, sau o taxă mai mare pentru o asigurare totală. Practic trebuie renunţat la principiile comuniste care funcţionează acum: „Fiecare plăteşte procent din ce câştigă, deci foarte diferenţiat, dar fiecare consumă cât are nevoie“. Iar în pachetul minim ar intra şi restricţionarea sau reglementarea consumului de servicii medicale – „mai vin să fac nişte analize, cam tot ce am auzit“, „mai vin să stau în spital pentru că…“. Deci s-ar face ordine. Nu ai capacitate şi nici bani pentru a trata intraspitalicesc un număr mai mare de bolnavi neacuţi pe lună? Îi poţi programa, aşa cum fac şi alţii. De reţinut este că se pot găsi soluţii raţionale pentru orice aspect, respectând principiul dreptului la sănătate.
   Dar pentru a porni la drum este nevoie de o cunoaştere epidemiologică riguroasă, ceea ce noi nu avem, pentru că decidenţii nu vor şi nu au vrut să asculte de profesionişti. Avem nevoie de calcule ale plajei costurilor tratării unei îmbolnăviri, acutizări, recăderi, etc… Şi aici se diferenţiază cazurile. Dacă recazi sau te acutizezi pentru că nu ai respectat tratamentul şi recomandările este una, dar dacă recazi independent de tine – alta. Într-un cuvânt, se pot găsi criterii de a crea o finanţare optimă, în funcţie de fondurile pe care cetăţenii şi societatea le pot investi în sănătate, într-un mod optim şi raţional. Dar trebuie pornit de la principiile reale ale asistenţei sanitare, care până acum au fost călcate în picioare de tot felul de specialişti incapabili să înţeleagă domeniul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe