Newsflash
Știri

Prin sălile de expoziţii Retrospectiva Spiru Chintilă

de Madeleine KARACAŞIAN - sept. 25 2009
Prin sălile de expoziţii Retrospectiva Spiru Chintilă

Inaugurată la sfârşitul anului 2008, galeria particulară Artmark reprezintă, în peisajul cultural al Capitalei, un important punct de reper în materie de expoziţii şi licitaţii de artă de o foarte bună calitate şi gust rafinat. (...)

   Printre cele mai valoroase manifestări de artă organizate în eleganta clădire, ce datează de la începutul secolului trecut şi este situată pe strada Logofăt Luca Stroici nr.18, s-au numărat expoziţia consacrată celor patru artişti ai familiei Sorin Ilfoveanu, apoi cea consacrată regretatului pictor Ion Alin Gheorghiu sau complexul eveniment legat de expoziţia „Basarabia mea“, cu sprijinul Înaltului reprezentant pentru Republica Moldova la Bucureşti.
   Ultimul eveniment, desfăşurat între 10 septembrie şi 18 octombrie, este o expoziţie retrospectivă consacrată celui ce a fost prolificul artist plastic Spiru Chintilă (1921–1985), de la a cărui ultimă retrospectivă s-au împlinit recent 25 de ani. De altfel, actuala se intitulează „Un sfert de veac fără Spiru Chintilă“ şi reuneşte peste o sută de lucrări – desene, uleiuri şi acuarele, datând din diferitele epoci ale creaţiei artistului. Cu sprijinul Societăţii Colecţionarilor de Artă din România, cele mai multe lucrări, inedite, au fost reunite cu concursul unor colecţionari particulari, dar şi al unor muzee precum Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul de Artă Constanţa şi Muzeul de Artă Râmnicu Vâlcea, această participare muzeală fiind un semn de generoasă colaborare.
   Curator al acestei excelente retrospective este dna Ruxandra Garofeanu, totodată director la ArtSociety, care patronează galeria Artmark. Vorbind la vernisaj, dsa ne-a asigurat că peste 160 de desene, acuarele şi uleiuri au stat la baza actualei prezenţe a lui Spiru Chintilă pe simezele galeriei, ilustrând din plin toate etapele parcurse de regretatul artist între 1945 şi 1983. De asemenea, ca bună cunoscătoare a creaţiei lui Spiru Chintilă, gazda evenimentului a mărturisit că abia de curând a descoperit câteva lucrări care au avut darul de a defini o traiectorie cu totul surprinzătoare a maestrului – acele „Metamorfoze“ de tehnică mixtă, ce datează din 1945 – o adevărată revelaţie. Pe de altă parte, artistul a îmbinat cu meticulozitate cele două curente ale epocii – cubism şi fovism – oferind opere ce ilustrează modernismul creaţiei sale.
   Din 1948 datează două „Autoportrete“ ce provin din colecţii şi sunt realizate în tuş pe hârtie japoneză, înfăţişându-ne în linii sumare chipul artistului. Din aceeaşi perioadă datează câteva nuduri îndrăzneţe, dar şi calde naturi statice şi câteva peisaje, cu deosebire din Balcicul natal. Din anii ’60 sunt expuse peisaje industriale şi naturi statice cu fructe sau cu forme geometrice despre care, într-o monografie consacrată artistului în 1989, autoarele Adina Nanu şi Florica Cruceru considerau: „Ca şi cubiştii, Spiru Chintilă a simţit nevoia ca prin pictură să stabilească un acord între sensibilitatea umană şi produsele civilizaţiei industriale“. Aceleaşi autoare erau de părere că „acele suprafeţe triunghiulare din unele compoziţii aparţin sferei expresionismului.“
   Din ansamblul lucrărilor expuse în prezent surprinde coerenţa stilului şi diversitatea emoţiilor estetice, din care răzbate setea de culoare a artistului. Este lăudabilă acţiunea galeriei Artmark de a situa într-o nouă lumină arta românească a ultimelor decenii din secolul XX, retrospectiva Spiru Chintilă fiind un exemplu grăitor în acest sens. Aşteptăm cu interes şi alte evenimente care să valorifice patrimoniul artistic românesc.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe