Newsflash
Știri

Primul tratament sublingual în boala Parkinson

de Dr. Mădălina Badea - iun. 5 2020
Primul tratament sublingual în boala Parkinson

FDA a aprobat utilizarea clorhidratului de apomorfină, cu administrare sublinguală, pentru episoadele acute de reapariţie sau agravare a simptomelor bolii Parkinson, anunţă Medscape.

Aproximativ 60% dintre pacienţii cu boală Parkinson prezintă astfel de episoade manifestate prin tremor, mișcări lente și rigiditate, care pot să apară în orice moment al zilei și afectează semnificativ calitatea vieţii.
Pe măsură ce boala evolu­ează, eficienţa tratamentului de menţinere cu levodopa/carbidopa scade și pacienţii necesită noi opţiuni terapeutice pentru tratarea manifestărilor motorii fluctuante.

Apomorfina reprezintă primul tratament sublingual indicat pentru tratarea acestor episoade, fiind o opţiune accesibilă ce poate fi administrată de până la cinci ori pe zi. Eficienţa sa a fost testată într-un studiu de fază trei publicat la finalul anului trecut în Lancet Neurology, care a arătat o îmbunătăţire semnificativă a manifestărilor motorii după 12 săptămâni de tratament, efectele pozitive fiind remarcate după 15 minute de la administrare.

Printre reacţiile adverse frecvent raportate se numără cele orofaringiene, greaţa, somnolenţa și ameţelile, fiind necesară monitorizarea atentă a pacienţilor pe termen lung. Este contraindicată asocierea acestui medicament cu inhibitorii serotoninergici la pacienţii care prezintă greaţă, din cauza riscului de hipotensiune arterială și lipotimie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe