Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, realizat la SJU Alba Iulia

Viața Medicală
Dorina Novac joi, 20 august 2020, ora 11:35

La Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a fost administrat primul tratament cu transfuzie de plasmă hiperimună, la o pacientă în stare critică, diagnosticată cu COVID-19.

Pacienta este internată în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă. În urma acestei intervenţii medicale, starea de sănătate a pacientei s-a îmbunătăţit.

spital de urgenta

Potrivit unei informări publicate pe site-ul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, procedura de tratament s-a desfășurat sub îndrumarea medicului șef al secției ATI, Silviu Tuzeș.

„O pacientă în vârstă de 59 de ani, diagnosticată cu COVID-19, a fost internată la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia în data de 7 august. Pacienta avea o stare de sănătate depreciată, cu o saturație în oxigen foarte scăzută, necesitând a fi intubată și ventilată mecanic. În data de 13 august i s-au administrat două unități de plasmă hiperimună, iar în urma acestui tratament pacienta a avut o evoluție favorabilă, a fost detubată, fără a mai necesita ventilație mecanică”, a declarat Silviu Tuzeș.

Sursa citată precizează că femeia se află sub atenta supraveghere medicală, pe secția ATI, și va fi transferată pe secția Boli Infecțioase, dacă evoluția favorabilă a stării de sănătate se va menține.

„Aceasta a fost prima transfuzie de plasmă hiperimună, de la un donator care a trecut prin boală și s-a imunizat, la o pacientă aflată în stare critică, la nivelul județului Alba. Cele două unități de plasmă hiperimună au fost obținute, cu eforturi majore, de la Centrul de Transfuzie Sanguină din Piatra Neamț”, transmite SJU Alba Iulia.

Instituția amintește că plasma de la donator vindecat se administrează doar pacienților critici infectați cu SARS-CoV-2. La Centrul de Transfuzie Sanguină din Alba Iulia există un echipament de plasmafereză.

Etichete: SJU Alba Iulia plasma convalescenta donatori ati

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.