Newsflash
Știri

Primul transplant cardiac din acest an

de Dr. Mădălina Badea - ian. 17 2020
Primul transplant cardiac din acest an

Un adolescent de 15 ani aflat în moarte cerebrală a salvat viața unui bărbat de 40 de ani, după ce părinții tânărului au fost de acord să-i doneze cordul. Bărbatul suferă de o patologie cardiacă severă și se afla pe listele de așteptare de peste un an.

Pe data de 13 ianuarie 2020 a fost realizat primul transplant de cord din acest an la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, de către chipa coordonată de prof. dr. Horațiu Suciu. Cordul prelevat de la un adolescent de 15 ani aflat în moarte cerebrală după ruperea unui anevrism cerebral a fost transplantat la un bărbat în vârstă de 40 de ani cu o patologie cardiacă severă, ce se afla în evidența clinicii de peste un an.

Intervenția a fost un succes datorită unei echipe pluridisciplinare care a asigurat recoltarea adecvată a organului, transportul rapid către orașul unde se afla primitorul și transplantarea acestuia în condiții optime. Transportul cordului s-a realizat inițial cu elicopterul de la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași până în județul Harghita și ulterior cu ajutorul unei ambulanțe SMURD și al Poliției Române până la Târgu Mureș.

„Sperăm să fie doar startul unei revigorări în activitatea de transplant, în special în cea de transplant cardiac, care, din păcate, nu se ridică la nivelul pe care ni l-am dori, cel puțin la numărul de intervenții. Anul trecut au fost efectuate șase transplanturi cardiace, dar acesta este un semn că 2020 va fi un an mai bun, care va trebui să fie dublat de eforturi mai mari din partea organizatorilor de sănătate, care să finanțeze și să sprjine această activitate mult mai bine decât până acum”, a declarat dr. Horațiu Suciu pentru Agerpres.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe