Newsflash
Știri

Primul caz de hepatită umană cu virus E provenit de la șobolan

de Dr. Alina SIMACHE - oct. 5 2018
Primul caz de hepatită umană cu virus E provenit de la șobolan
    Un chinez în vârstă de 56 de ani a fost primul caz diagnosticat cu hepatită cu virusul E provenit de la șobolan. Universitatea din Hong Kong precizează că până acum nu a fost demonstrată transmiterea bolii de la șobolan la om, descoperirea având potențial major în sănătatea publică. Virusul hepatitei E de la șobolan este înrudit distant cu varianta umană, menționează cercetătorii. Boala a fost descoperită prin prisma testelor funcționale hepatice anormale, teste realizate după efectuarea transplantului hepatic. Acesta ar fi putut contracta boala din cauza materiilor fecale provenite de la șobolani ce au contaminat produsele alimentare, informează South China Morning Post. Bărbatul locuia într-o zonă unde au fost descoperite excremente de șobolani. Potrivit Organizației mondiale a sănătății, la nivel global, versiunea umană a virusului hepatitic E afectează anual aproximativ 20 de milioane de persoane. Se transmite, de obicei, prin apa contaminată. Simptomele includ: febră, greață, vărsături și icter sclero-tegumentar. În ultimele luni, Hong Kongul a fost afectat de o răspândire necontrolată a rozătoarelor din cauza temperaturilor ridicate și a umidității crescute, specifice acestei perioade.

    Personalul medical de la Spitalul de Pediatrie din Changzhou s-a străduit timp de cinci ore, fără oprire, să mențină un copil de opt ani în viață, după ce acesta a intrat în stop cardiorespirator. Baiatul, Xiao Yu, fusese internat în secția de terapie intensivă cu câteva zile în urmă, fiind diagnosticat cu miocardită fulminantă. Starea generală a copilului părea să se îmbunătățească după primele ore de tratament specific, însă s-a deteriorat rapid a doua zi după internare. Echipa medicală a intervenit prompt, cu măsuri specifice de resuscitare, însă nu a fost suficient. Băiatul avea nevoie de un tratament special – ECMO (extracorporeal membrane oxygenation – oxigenare extracorporeală arterio-venoasă cu membrană). Echipamentul specific acestei proceduri nu era disponibil în unitatea sanitară în care era internat băiatul, fiind necesar transportul unui aparat de la un spital din Shanghai. În timp ce așteptau transferul, copilul a prezentat hipotensiune arterială și a instalat un nou stop cardiorespirator. Personalul medical al spitalului a intervenit prompt pentru resuscitare. Aproximativ 30 de persoane au ajutat la realizarea masajului cardiac extern timp de cinci ore încontinuu, până ce a ajuns și a intervenit cu succes echipa de specialiști de la spitalul din Shanghai, salvând viața băiatului.

    Peste 11.000 de persoane din partea de est a Sudanului au fost infectate în ultima lună de virusul Chikungunya, transmis prin intermediul țânțarilor. Din fericire, încă nu au fost raportate decese. Chikungunya este transmis prin două specii de țânțari, putând cauza simptome severe, precum: febră înaltă, cefalee, mialgii sau lombalgii, ce apar după o perioadă de incubație de trei–șapte zile. Nu există încă tratament sau vaccinuri specifice virusului Chikungunya. În cazuri rare, evoluția bolii poate fi fatală. Epidemia a debutat în ultimele săptămâni, în cursul sezonului ploios, cu producerea a numeroase inundații. Abu Moussa, purtător de cuvânt al administrației regiunii Kassala, a precizat că au primit ajutor din partea Ministerului Sănătăţii, însă există temeri cu privire la răspândirea rapidă a bolii virale.

    Vesta de salvare cu defibrilator nu trece de testele inițiale, deoarece majoritatea supraviețuitorilor de infarct miocardic refuză să o poarte. Pacienții care au suferit recent un infarct miocardic au risc crescut de moarte subită. Astfel, a fost dezvoltat un tip de defibrilator portabil sub forma unei veste care le-ar putea salva viața. Rezultatele unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine confirmă faptul că majoritatea pacienților au refuzat să poarte dispozitivul. În cazul celor care au purtat vesta, riscul de deces a fost cu 74% mai scăzut comparativ cu cei care au refuzat să o poarte. Vestele se închiriază pentru aproximativ 3.000 dolari pe lună. Alarmele false frecvente, iritațiile cutanate, șocurile inadecvate și impactul emoțional negativ sunt numai câteva dintre reacțiile adverse ale vestei ce determină pacienții să aibă complianță redusă la
purtarea acesteia.

    Cinci persoane, inclusiv un copil, au suferit efecte adverse severe după consumul unor sucuri de fructe care conțineau steroizi, menționează Singapore’s Health Sciences Authority (HAS).
Printre efectele nefavorabile s-au numărat:
sindromul Cushing, hiperglicemia, hipertensiunea arterială, cataracta, osteoporoza și riscul crescut de infecții. Sucul de fructe, numit „Jus Al Sunnah Gold 1001 Khasiat Jus Alternatif”, conținea ingrediente nespecificate pe etichetă, respectiv dexametazonă și prednisolon, substanțe steroide care nu ar trebui administrate decât sub strict control medical și doar la indicația specialistului. Băuturile erau vândute online, printr-un magazin numit „Queens Beauty Sg”, specifică HSA. Autoritățile au colaborat cu administratorii platformei de e-commerce și au închis magazinul online.

    Majoritatea pompierilor care decedează prin stop cardiac prezintă un tip de afectare structurală a vaselor cordului, sugerează un studiu recent publicat în Journal of the American Heart Association. În ciuda riscului evident, nu existau până în acest moment cercetări clare care să specifice de ce majoritatea pompierilor decedează prin stop cardiac și nu din cauza arsurilor severe. Pentru a studia acest efect, un grup de cercetători a examinat datele rapoartelor de autopsie de la 627 de pompieri de sex masculin, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, care au decedat între anii 1999 și 2014. S-a descoperit, în mod surprinzător, că mai puțin de unul din cinci decese erau cauzate de stopul cardiac. În schimb, la 82% din cei examinați a fost evidențiată boala coronariană sau hipertrofia cardiacă. Expunerea la fum și la alte substanțe toxice prezente în aer, precum și insomniile și nivelul ridicat de stres caracteristic meseriei, contribuie la generarea bolilor
cardiovasculare.

    Un nou vaccin experimental GSK (GlaxoSmithKline) ar putea preveni dezvoltarea tuberculozei la cel puțin jumătate din cei cărora le este administrat. Deși vaccinul are potențial remarcabil în lupta împotriva tuberculozei, eficacitatea sa, de numai 54%, este scăzută comparativ cu imunizările din alte boli. Vaccinul actual, numit BCG (Bacille Calmette-Guerin), a fost inventat în 1921 și este administrat de rutină, la naștere, în țările cu rată de incidență înaltă a tuberculozei. Totuși, protecția conferită de vaccinul BCG scade în doar câțiva ani și nu protejează împotriva celei mai comune forme de tuberculoză, tuberculoza pulmonară, boala putând fi transmisă facil prin tuse și strănut. Un vaccin mai eficient este dorit de experții în domeniu, întrucât ar putea soluționa problema epidemiologică mondială a tuberculozei. Vaccinul GSK este dezvoltat pentru a opri stadiul latent al tuberculozei, prevenind activarea acestuia și îmbolnăvirea. Aproximativ 1,7 miliarde de persoane – un sfert din populația globală – prezintă un tip de infecție tuberculoasă latentă, putând dezvolta boala ce a ucis 1,6 milioane de oameni numai în cursul anului precedent.

    Femeile expuse la fumatul pasiv în timpul copilăriei sunt predispuse să dezvolte poliartrită reumatoidă, sugerează un studiu recent realizat în Franța. Poliartrita reumatoidă este o boală de tip autoimun care cauzează inflamație și dureri articulare importante. Fumatul activ este asociat de mult timp cu riscul crescut de poliartrită reumatoidă, însă, recent, a fost remarcat și efectul negativ al fumatului pasiv asupra dezvoltării bolii. Drept urmare, este important ca părinții să își protejeze copiii prin evitarea fumatului în casă, în mașină sau alte spații închise, în apropierea copiilor. De asemenea, este important ca și ceilalți adulți fumători din apropierea copiilor (bone, profesori, rude etc.) să fie instruiți în acest sens.

    Într-o țară în care una din patru femei va avea un copil până la vârsta de 19 ani, iar personalul medical care oferă mijloace de contracepție este întâmpinat de localnicii de sex masculin cu macete, este vital să fie combătute miturile și să fie promovată educația în acest domeniu. În medie, femeile din Uganda au cinci copii, însă, în zonele rurale, pot avea mult mai mulți. Aproximativ 27% din femei utilizează metode moderne de contracepție. Fiind o țară foarte tânără, cu o treime din populație sub vârsta de 19 ani, țara are potențial important de dezvoltare. Totuși, progresul este încetinit atât timp cât „copiii continuă să nască copii”. Educația sexuală ar putea rezolva problemele existente, însă aceasta reprezintă un subiect contestat atât de familiile tinerilor, cât și de biserică și guvern.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe