Newsflash
Știri

Primul atlas global de îngrijiri paliative

de Dr. Ana MIHAI - feb. 7 2014
Primul atlas global de îngrijiri paliative
   Doar una din zece persoane care au nevoie de paliaţie beneficiază de astfel de îngrijiri în momentul de faţă. Statistica este prezentată în premieră de Atlasul global de îngrijiri paliative la sfârşitul vieţii, publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Alianţa Mondială pentru Îngrijiri Paliative (WPCA). Paliaţia înseamnă gestionarea durerii, dar şi a suferinţelor fizice, psihosociale şi emoţionale cu care se confruntă pacienţii cu boli grave, în stadii avansate, precum şi susţinerea membrilor familiilor acestora în a le oferi îngrijire. Aproximativ o treime din persoanele care au nevoie de paliaţie suferă de cancer. Alţii prezintă maladii progresive de tip cardiac, pulmonar, renal, cerebral ori boli cronice, ameninţătoare de viaţă, incluzând aici infecţia cu HIV şi tuberculoza rezistentă la tratament. Se estimează că peste 20 de milioane de pacienţi necesită îngrijiri paliative în fiecare an şi că 6% din aceştia sunt copii. Deşi majoritatea îngrijirilor paliative sunt furnizate în ţările cu venituri ridicate, aproape 80% din necesarul global de îngrijiri palative se înregistrează în ţări cu venituri scăzute şi medii. Doar 20 de ţări au integrat îngrijirea paliativă în sistemul de sănătate, iar România se numără printre ele. „Atlasul arată că cea mai mare parte a necesarului global de îngrijire la sfârşitul vieţii se asociază bolilor netransmisibile precum cancerul, bolile cardiace, accidentul vascular cerebral şi bolile pulmonare“, este citat dr. Oleg Chestnov, reprezentant OMS pentru bolile netransmisibile şi sănătatea mintală. „În timp ce ne intensificăm eforturile pentru a reduce povara celor mai mari ucigaşi în lumea de azi, trebuie să nu uităm să uşurăm suferinţa celor care suferă de boli progresive care nu răspund la tratament“, a adăugat el. Atlasul face un apel către toate ţările pentru a include îngrijirile paliative ca şi componentă esenţială a fiecărui sistem modern de sănătate. Aceasta presupune rezolvarea unor probleme care ţin de lipsuri: lipsa politicilor care să recunoască paliaţia şi nevoia de îngrijire la sfârşitul vieţii şi în decursul bolilor cu evoluţie progresivă, lipsa resurselor necesare implementării serviciilor paliative necesare, inclusiv accesul la medicamentele esenţiale, lipsa de cunoştinţe în rândul profesioniştilor în sănătate, voluntarilor şi publicului larg privind beneficiile îngrijirilor paliative. Săptămâna trecută, unul din mesajele Boardului Executiv OMS întrunit la Geneva s-a referit la îmbunătăţirea îngrijirilor paliative şi integrarea lor în serviciile de sănătate. Subiectul va fi readus în discuţie în luna mai, la cea de a 67-a întâlnire mondială privind sănătatea. „Va fi nevoie de curaj şi de creativitate pentru a învăţa unii de la alţii cum să integrăm îngrijirile paliative în sistemele de sănătate existente, dar foarte limitate“, a spus David Praill, copreşedinte al WPCA.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe