Newsflash
Internaționale

Primul ajutor în cazul traumatismelor cerebrale

de Dr. Diana Andronache - ian. 22 2021
Primul ajutor în cazul traumatismelor cerebrale

Administraţia pentru Controlul Alimentelor și medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat primul test de sânge ce poate fi efectuat în vederea stabilirii diag­nosticului și prognosticului pacienţilor care au suferit leziuni traumatice la nivel cerebral.

În decurs de 15 minute, dispozitivul i-STAT Alinity TBI poate măsura nivelul seric al biomarkerilor de fază acută din leziunile traumatice cerebrale ușoare, UCH-L1 (ubiquitin carboxyl-terminal hydrolase L1) și GFAP (glial fibrillary acidic protein), identificând astfel precoce pacienţii cu risc crescut de a evolua nefavorabil. Având în vedere provocările diagnostice, terapeutice și implicaţiile pe termen lung ale leziunilor cerebrale, acest dispozitiv poate schimba practica clinică, fiind de mare ajutor în triajul pacienţilor la camera de gardă. Astfel, numărul de examinări imagistice tip computer tomograf pot fi reduse cu până la 40%, potrivit datelor publicate de compania Abbott Laboratories.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe