Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Primele suspiciuni de gripă la copii în Timișoara

Viața Medicală
Dorina Novac vineri, 23 septembrie 2022, ora 13:12

Anul trecut, în România s-au înregistrat peste o jumătate de milion de infecții respiratorii, printre acestea numărându-se cazuri de gripă, pneumonii și infecții ale căilor aeriene superioare, potrivit statisticilor MS.

Debutul sezonului de toamnă, cu scăderea bruscă a temperaturilor, în condițiile unei imunități reduse, a dus la creșterea numărului de cazuri de infecții respiratorii, au precizat reprezentanții Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

gripa

Potrivit acestora, deși au existat mai multe suspiciuni de gripă, îndeosebi la copii, până acum testele realizate în laboratorul spitalului nu au confirmat prezența virusului gripal.

Citește și: Beneficiile vaccinării antigripale la adult și la copil

Gripa este o afecțiune respiratorie produsă cel mai frecvent, la noi în țară, de virusul Influenza A și B.

Medicii vorbesc chiar de posibilitatea unei infecții combinate de gripă cu SARS-CoV-2, aceasta în condițiile în care virusul ce produce COVID-19 este încă activ în rândul populației.

Dr. Luci Cecilia Rotar subliniază că diagnosticul diferențial poate fi dificil de realizat doar pe baza datelor clinice, simptomatologia gripei fiind asemănătoare cu cea dată de alte peste 200 de virusuri, inclusiv SARS-CoV-2.

„Amigdalita streptococică și pneumoniile bacteriene, la debut, pot mima, de asemenea, simptomatologia din gripă. Pentru diagnosticul biologic sunt necesare investigații de laborator, diagnosticul de certitudine putând fi stabilit cu ușurință cu ajutorul testelor Ag Rapid Influenza A & B sau cu ajutorul aparatului Multiplex Respirator, asta însă pentru pacienții internați în spital. Sugarii, copiii până la vârsta de 4 ani, gravidele, persoanele cu vârstă de peste 65 ani, copiii și adulții cu boli pulmonare cronice, cardiace, diabet zaharat sau neoplazii au un risc crescut de complicații”, spune dr. Luci Cecilia Rotar, medic primar boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.

Testele pentru identificarea virusului gripal se pot realiza, însă, și cu ajutorul aparatului Real Time PCR, aflat în dotarea laboratorului spitalului.

Medicii trag un semnal de alarmă și spun că, de la an la an, gripa pare să fie din ce în ce mai severă, iar sezonul de debut si manifestare din ce in ce mai extins. Trebuie, însă, făcută diferența între un caz de gripă și o răceală.

„Debutul gripei, de cele mai multe ori, este brusc, simptomatologia prezentă, care poate fi comună cu cea a altor virusuri, manifestându-se prin febră de până la 41⁰, frisoane, cefalee (dureri de cap), rinoree, obstrucție nazală, odinofagie (înghițire dureroasă), mioartralgii (dureri musculare și articulare), tulburări digestive. În unele cazuri poate duce la alterarea stării generale, cu insuficiență respiratorie acută”, mai spune dr. Luci Cecilia Rotar.

În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății recomandă tulpinile virale ce trebuie incluse în vaccinul antigripal care previne apariția unor forme severe de boală.

În România, în acest an, este distribuit un vaccin antigripal tetravalent, aceasta însemnând că în componența sa are două tulpini de tip A și două de tip B.

Etichete: Organizatia Mondiala a Sanatatii gripa afectiune respiratorie virusul Influenza A si B SARS-Cov-2 pneumoniile bacteriene

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC