Newsflash
Știri

Primele 15 izolete produse în România, primite de MApN

de Florentina Ionescu - mar. 30 2020
Primele 15 izolete produse în România, primite de MApN

În contextul COVID-19, primul lot de 15 de izolete de concepție și producție românească a fost luat în primire vineri, 27 martie, la sediul S.C. STIMPEX S.A.

Dispozitivele medicale primite de Departamentul pentru armamente și Direcția medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC”. Acest proiect este dezvoltat de cercetători științifici militari specializați în proiecte în domeniul CBRN (amenințări de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear).

izolete1

Prima comandă a MApN este de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național, potrivit unui comunicat al MApN. Producția de izolete va continua și după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinței în creștere pentru aceste dispozitive medicale.

Filtro-ventilație cu presiune negativă

Sistemul de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2.

BIOEVAC este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate.

unitate mobila

Unitate de izolare mobilă

În a doua parte a vizitei de vineri, la sediul S.C. STIMPEX S.A., cercetătorii au prezentat oficialilor din Guvernul României prototipul unui alt proiect dezvoltat recent pentru combaterea pandemiei COVID-19. Proiectul se numește „Modul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici - BIOEVAC” și este destinat izolării în condiții de siguranță a pacienților, inclusiv a celor infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Produsul va  trece printr-un program accelerat de testare-evaluare pentru verificarea caracteristicilor de performanţă, în vederea omologării și producției în serie.

Modulul pentru izolarea personalului contaminat cu agenți biologici – BIOSAFE constă într-o unitate de izolare mobilă. Aceasta este destinată izolării imediate a persoanelor suspecte sau contaminate cu agenți biologici înalt patogeni, pentru desfăşurarea în siguranţă a tratamentului medical. Echiparea produsului cu o unitate de filtro-ventilaţie cu presiune negativă asigură securitatea din punct de vedere al riscului de contaminare în zona de izolare.


Notă autor:

Foto: MApN

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe