Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Prima terapie diurnă a SASO

de Dr. Diana Andronache - feb. 19 2021
Prima terapie diurnă a SASO

O piesă bucală ce transmite impulsuri electrice la nivelul limbii își propune să prevină formele ușoare de apnee obstructivă în somn.

poza 1_1Sindromul de apnee obstructivă în somn (SASO) este definit prin întreruperi și/sau diminuări repetitive ale fluxului de aer, la nivelul nasului și gurii, în timpul somnului, fiecare cu o durată de minimum 10 secunde. Aceste episoade sunt cuantificate prin indicele de apnee și hipopnee (IAH), cu ajutorul unor aparate speciale de monitorizare.

Acest sindrom determină apariţia unui tablou clinic caracterizat prin simptome nocturne (sforăit puternic, somn agitat) și/sau diurne (somnolenţă excesivă, tulburări de memorie, atenţie și concentrare, fatigabilitate, depresie).

Polisomnografia sau poligrafia respiratorie nocturnă reprezintă principala metodă de diagnostic, iar tratamentul standard utilizat în SASO este aparatul CPAP (Continous Positive Airway Pressure).

Un dispozitiv inovativ recent aprobat, ce poate fi utilizat pe timpul zilei, își propune să îmbunătăţească somnul și să atenueze simptomatologia, în cazul formelor ușoare de SASO.

Piesa bucală a dispozitivului eXciteOSA este alcătuită din patru electrozi cu ajutorul cărora sunt transmise intermitent impulsuri electrice la nivelul mușchilor limbii. Astfel, musculatura este antrenată, ceea ce în timp ar putea preveni alunecarea limbii posterior.

Utilizarea dispozitivului timp de 20 de minute pe zi pe o perioadă de șase săptămâni, ulterior de două ori pe săptămână, în timp ce pacientul este treaz, ar putea preveni astfel obstrucţia căilor respiratorii în timpul somnului.

Studiul pe baza căruia a fost aprobat acest dispozitiv arată că în cadrul grupului de pacienţi cu SASO formă ușoară, scorul IAH (indexul apnee-
hipopnee) a fost redus cu 48%. Cele mai frecvente reacţii adverse au fost salivaţia excesivă, disconfortul la nivelul limbii sau dinţilor și gustul metalic.

Este contraindicată utilizarea în cazul pacienţilor cu stimulator cardiac, implanturi dentare, proteze dentare, ulceraţii la nivel bucal și în cazul femeilor gravide.


Notă autor:

1. https://www.medscape.com/viewarticle/945474
2. https://bwnews.pr/3dtmJSH

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe