Newsflash
Știri

Prima prelevare de organe din 2021 la SJU Deva a avut loc ieri

de Florentina Ionescu - iun. 16 2021
Prima prelevare de organe din 2021 la SJU Deva a avut loc ieri

Agenția Națională de Transplant – ANT a anunțat că ieri a avut loc la Spitalul Județean de Urgență Deva o procedură de prelevare de organe şi ţesuturi.

Ieri, alte vieţi care depind de un transplant au putut primi o nouă şansă la viaţă, datorită oamenilor care înţeleg că donarea de organe este un gest suprem de altruism, bunătate și iubire față de semeni, se arată în mesajul postat pagina oficială de Facebook a Agenției Naționale de Transplant. 

spitalul judetean de urgenta deva

Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, în zorii zilei de 15 iunie, s-a încheiat prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an de la o pacientă de 63 de ani, aflată în moarte cerebrală, a cărui familie a fost de acord să dăruiască o şansă unor semeni necunoscuţi.

„Mulţumim cu respect şi recunoştinţă familiei donatoarei pentru gestul făcut. În aceste zile atât de dificile, generozitatea unei familii cu suflet mare şi efortul colectiv al echipelor medicale, fac posibil ca viaţa să triumfe dincolo de moarte, iar suferinţa altor oameni să fie transformată în speranţă”, au transmis reprezentanții ANT.

La Deva au fost prezente echipa de prelevare ficat a Institutului Clinic Fundeni, condusă de Dr. Genady Vatachki, echipa Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj Napoca pentru rinichi, condusă de Dr. Andrei Tomuță şi echipa Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti (Dr. Ioana Manole) pentru prelevare cornee.

Astfel, un pacient de 56 de ani a beneficiat de intervenţia salvatoare de transplant hepatic, realizată la Institutul Clinic Fundeni de echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Vlad Braşoveanu, cu sprijinul echipei ATI, Dr. Marian Tudoroiu.

În acelaşi timp, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, alţi doi pacienţi, aflaţi de mai mulţi ani pe listele de aşteptare, au primit şansa mult aşteptată pentru un transplant renal. Potrivit sursei citate, corneea va fi transplantată de echipa Spitalului Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti, aducând din nou lumina în viaţa a doi pacienţi.

„Mulţumim echipei ATI şi de coordonare a  Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, formată din Dr. Ioana Kovacs – kdp şi As. Monica Popescu – coordonator transplant, prima verigă din acest lung lanț al speranței, pe umerii cărora s-a aflat sensibila și dificila misiune de a fi alături de familia îndurerată și de a menține în condiții fiziologice donatorul. Apreciem efortul întregii echipe a spitalului din Deva, precum și a conducerii spitalului pentru susținerea Programului Național de Transplant”, au adăugat reprezentanții ANT.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe