Newsflash
Știri

Prima platformă din România de educare și conștientizare a bolilor pulmonare

de Dorina Novac - sept. 12 2022
Prima platformă din România de educare și conștientizare a bolilor pulmonare

Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara a lansat, luni, platforma educațională Pneumocontrol.ro, dedicată pacienţilor cu afecţiuni pulmonare.

La construirea platformei Pneumocontrol.ro au contribuit 20 de medici specialiști și primari din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Creşterea numărului pacienţilor cu boli pulmonare, dezvoltarea unor forme atipice mult mai agresive ale unor afecţiuni ale aparatului respirator, apariţia unor site-uri care oferă informaţii false sau trunchiate sunt doar câteva dintre elementele care au făcut necesară realizarea, în premieră în România, a unei asemenea platforme de educare şi conştientizare a bolilor pulmonare, scrie Agerpres.

prima platforma

„10 patologii pulmonare, dar şi exerciţii de respiraţie, de recuperare post-COVID-19, informaţii despre investigaţiile imagistice, explorări funcţionale, informaţii legate de renunţarea la fumat, vitaminoterapie, dar şi explicarea principalelor analize de laborator se numără printre subiectele prezentate în cadrul platformei”, a declarat Cristian Oancea, iniţiatorul proiectului, managerul Spitalului „Victor Babeş” Timişoara.

Potrivit sursei citate, platforma reuneşte informaţii despre diferite afecţiuni pulmonare, cum sunt cancerul pulmonar, boala pulmonară cronică obstructivă, astmul bronşic, fibroza pulmonară, infecţiile respiratorii, tuberculoza, dar şi alergii sau apnee în somn.

Citește și: Diagnosticarea precoce în bolile pulmonare face diferenţa dintre viaţă și moarte

„Din păcate, România este fruntaşă în ceea ce priveşte bolile pulmonare. La tuberculoză suntem pe primul loc în Europa. În ceea ce priveşte fibroza pulmonară, boala este subdiagnosticată în ţara noastră. La astm bronşic, prevalenţa este între 4% şi 6%. Avem aproape un milion de români bolnavi de astm. Iar statisticile ar putea continua. Pe de altă parte, trebuie spus că pandemia de coronavirus a arătat încă o dată că informatizarea medicală este viitorul. Vor trebui create tot mai multe asemenea platforme medicale în care specialiştii în domeniu să ofere, folosind un limbaj accesibil tuturor, informaţii documentate, complete, la zi, despre diverse patologii”, a subliniat Cristian Oancea.

O altă premieră pentru o platformă medicală o reprezintă interacţiunea video online cu pacienţii. Vizitatorii paginii vor putea pune întrebări şi vor primi răspunsuri de la medicii implicaţi în realizarea platformei, prin intermediul unui live chat.

Pentru început, în fiecare miercuri, timp de o oră, un medic pneumolog va răspunde în direct întrebărilor celor care accesează site-ul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe