Newsflash
Știri

Prima participare la maraton ne întinerește

de Dr. Mădălina Badea - ian. 24 2020
Prima participare la maraton ne întinerește

Antrenamentul și participarea pentru prima oară la un maraton reduc rigiditatea aortică și presiunea arterială la un nivel echivalent scăderii cu 4 ani a vârstei vasculare.

Studiul publicat în Journal of the American College of Cardiology a urmărit 138 de persoane, 49% de sex masculin, cu vârsta între 21 și 69 de ani, media vârstei fiind de 37 de ani, fără antecedente medicale, care alergau între 10 și 20 de kilometri pe săptămână și care urmau să se antreneze pentru primul maraton din viața lor. Ei au fost sfătuiți să urmeze un plan cu trei antrenamente săptămânale, care cresc progresiv în dificultate pe parcursul a 17 săptămâni.

Evaluarea rigidității aortice s-a efectuat prin rezonanță magnetică, cu 176 de zile anterior maratonului și la 16 zile după terminarea cursei. Medicii au observat că distensibilitatea aortei s-a mărit semnificativ la nivelul aortei descendente proximală și diafragmatică, cu o scădere cu aproximativ 4 ani a vârstei vasculare.

Modificări mai importante în rigiditatea arterială au fost înregistrate la bărbați cu vârstă mai avansată și cu timpi mai mari de terminare a maratonului. După competiție, atât presiunea arterială sistolică centrală, cât și cea brahială au înregistrat o scădere importantă, de 4 mmHg, comparabil cu administrarea primei linii de medicație antihipertensivă.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe