Newsflash
Știri

Prevenţia reduce mortalitatea

de Dan Dumitru MIHALACHE - mar. 29 2013
Prevenţia reduce mortalitatea
   Melanomul reprezintă doar 4% din totalul cancerelor cutanate, dar acesta este responsabil de 80% din decese. În 2008, anul din care avem cele mai recente date epidemiologice, s-ar fi înregistrat în Europa 84.000 de noi cazuri de melanom malign şi peste 20.000 de decese din această cauză, în timp ce în SUA, datele arătau 62.500 de cazuri noi şi circa 8.500 de decese,  susţine conf. dr. Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă“ Cluj-Napoca. În Romania însă, din cauza lipsei unui registru naţional, nu se pot face decât aproximări, pornind de la datele registrului de NV, elaborat şi condus de Institutul Oncologic din Cluj, dar apelând la date de similitudine cu alte state cu populaţie asemă­nătoare afirmă dr. Dan Jinga, preşedintele Comi­siei de oncologie a CNAS. Practic, se apreciază că înregistrate, în ţara noastră, ar fi în jur 1.070 de cazuri noi. Numai că, din nefericire, mai precizează oncologul bucureştean, foarte multe din cazurile incipiente, excizate în cabinetele de dermatologie private sau de stat, nu sunt înre­gistrate în acest registru. Prin urmare, convingerea sa este că „de fapt, cazurile ar fi mult mai numeroase: în jur de 1.500–1.600“.
   Melanomul este una dintre cele mai agresive forme de cancer: 75% din persoanele afectate îşi pierd viaţa în primul an de la diagnosticare, lucru care nu se întâmplă, de exemplu, în cancerele mamare sau colorectale. În condiţiile în care, la nivel global, incidenţa melanomului malign continuă să crească (practic, în ultimii 30 de ani, s-a dublat), detecţia precoce şi excizia leziunilor de melanom cutanat superficial este cea mai eficace metodă de reducere a mortalităţii, a fost concluzia celor doi oncologi menţionaţi mai sus, în cadrul unui workshop dedicat acestei afecţiuni, susţinut la începutul lunii martie, la Bucureşti. Prognosticul este extrem de rezervat pentru melanomul nerezecabil din stadiile III şi IV. Acesta este şi motivul pentru care Federaţia Asociaţilor Bolnavilor cu Cancer din România (FABC) pregăteşte, împreună cu Societatea Română de Cancer de la Cluj, o campanie prin care să mediatizeze apariţia acestei forme de cancer şi măsurile de prevenţie în melanomul malign.
   În ceea ce priveşte traseul pacientului cu melanom, situaţia încă nu este foarte clară. Pe de o parte, se consideră că acesta ar trebui să urmeze traseul medic de familie – dermatolog, iar pe de alta, chirurg – oncolog. Dan Jinga este de părere că acest pacient ar trebui să fie preluat de o echipă completă, care să includă medicul de familie (primul care trebuie să atragă atenţia că leziunea respectivă a suferit modificări faţă de un anumit moment de referinţă), dermatologul (confirmă sau nu observaţia medicului de familie), un chirurg generalist sau plastician (după caz) şi, evident, oncologul. De reţinut că acesta din urmă va putea depista doar stadiile avansate, greu curabile ale melanomului. Diagnosticul de certitudine însă este pus de examenul microscopic corect. Echipa trebuie să fie completată şi cu un anatomopatolog specializat.
   În ţările dezvoltate, mai spune dr. Jinga, este utilizată pe scară largă o aplicaţie pe computer, Mole Mapping. Aceasta realizează un fel de hartă, care îi permite medicului să compare examinări succesive. Mai mult, în Elveţia, de exemplu, dermatologii sunt conectaţi la un sistem naţional prin acest program, care le permite să-şi transmită unul altuia date anonimizate, să discute prin intermediul internetului şi să susţină sau nu recomandarea ca o anumită leziune să fie excizată cât mai repede cu putinţă. De cele mai multe ori, pacientul primeşte recomandarea înlăturării unei anumite leziuni pigmentare, de la trei, patru sau chiar cinci dermatologi.
   Importantă în aceste cazuri este şi stadializarea, care permite identificarea stadiilor cu potenţial curabil. Astfel, în stadiile 0, I, până la IIA, postchirurgical, pacientul este doar supravegheat, iar stadiile IIB, IIIA şi B necesită administrare de interferon, ca terapie adjuvantă. În stadiile III şi IV, vorbim de terapii inovatoare, de chimioterapie policitostatică, de tratamente sofisticate şi costisitoare. Riscul de deces în melanom este relativ scăzut în stadiile IA şi IIB, cu o supravieţuire la 20 de ani de peste 80%. Acestea sunt, de altfel, cazurile care nu necesită tratament oncologic, ci doar excizie chirurgicală. În stadiile III B şi III C, supravieţuirea la 20 de ani este de până la 20%. În stadiul IV, supravieţuirea la 10 ani scade sub 10%. Prin urmare, consideră dr. Jinga, „acea cutumă potrivit căreia nu trebuie să te atingi de leziune, pentru că împrăştii cancerul, este un mare neadevăr. În melanom este exact invers. Prima leziune vizibilă, la un medic avizat, trebuie să conducă la scoaterea ei rapidă, pentru că, iată, diferenţele de prog­nostic sunt foarte mari“.
   Supravieţuirea, în cazurile avansate, poate fi ameliorată, fără a garanta însă vinde­carea, prin tratamente ţintite, afirmă conf. dr. Tudor Ciuleanu. Vemu­ra­fenibul este utilizat doar în cazul pacienţilor cu mutaţie b-RAF V600E (ca prima sau a doua linie de tratament), iar ipilimumab este indicat, indiferent de statusul b-RAF, la pacienţii la care boala progresează după tratamente anterioare (ca terapie de linia a doua).
   Dacă ne gândim că, în România, de la o incidenţă de 1,2 cazuri noi la suta de mii de locuitori, cât erau în urmă cu 25 de ani, am ajuns  să ne confruntăm cu 4,6 cazuri noi, deci o creştere de aproape patru ori a incidenţei, devine evident că detecţia precoce şi excizia leziunilor incipiente poate şi ar trebui să fie cea mai eficientă metodă de reducere a mortalităţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe