Newsflash
Știri

Preţuri confidenţiale pentru noile medicamente

de Alexandra NISTOROIU - dec. 19 2014
Preţuri confidenţiale pentru noile medicamente
Peste 349 de milioane de lei a cheltuit anul trecut România pentru asistenţa medicală primară, cea din ambulatoriul de specialitate şi tratamentul a 10.128 de pacienţi cu hepatită virală C şi 382 de pacienţi diagnosticaţi cu ciroză hepatică. Datele prezentate de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel au fost discutate în cadrul unei întâlniri pe tema poverii economice a hepatitei C în România, organizată la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“, la sfârşitul săptămânii trecute.  Costul total decontat per pacient în 2013, la toate nivelurile de asistenţă menţionate, este de 33.228,09 lei. Discuţia despre costurile bolii vine în plină negociere pentru achiziţionarea noilor terapii pentru hepatita virală C. Momentan, preţurile discutate pentru aceste terapii rămân însă confidenţiale.
Potrivit prof. dr. Streinu-Cercel, asistenţa primară reprezintă un procent de doar 1,24% din totalul bugetului alocat de Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru diagnosticarea, tratarea şi monitorizarea hepatitei virale C în 2013. Pentru vizitele la medicul de familie a fost decontată suma de 3.547.125 de lei. 97,21% din totalul sumelor decontate prin FNUASS au mers la tratamentul bolnavilor. Pentru tratamentul antiviral al responderilor au fost cheltuite peste 265 de milioane de lei, terapia antivirală la non-responderi a costat peste 64 de milioane de lei, la care s-au adăugat peste 12.600.000 de lei pentru terapia adjuvantă.
Prin FNUASS sunt decontate în proporţie de 100% o serie de investigaţii de laborator şi paraclinice, dar deloc următoarele: AFP (determinarea alfa-fetoproteinei în sânge), ARN VHC (determinarea încărcăturiii virale) – în valoare de 430 de lei, şi Fibromax/Fibroscan (teste non-invazive pentru măsurarea fibrozei), care costă 563 de lei.
În acest moment, la nivel naţional pot fi trataţi aproximativ 50% din pacienţi. Odată cu introducerea noilor scheme terapeutice, România ar putea trata toţi pacienţii cu hepatită virală C, spune prof. dr. Streinu-Cercel. De noile medicamente vor beneficia pacienţii proaspăt diagnosticaţi cu boală avansată de ficat, respectiv cei care nu răspund la schema clasică de tratament, şi au experimentat mai multe scheme de tratament, iar boala a revenit. Potrivit estimărilor specialiştilor, este vorba de circa 7.000 de pacienţi, care vor intra în primul val terapeutic în 2015, după ce vor fi stabilite preţurile pentru noile medicamente şi modalitatea de rambursare de către CNAS.
Două medicamente noi au fost deja înregistrate în România, iar un al treilea este în aşteptare. Preţurile convenite cu companiile farmaceutice vor fi făcute publice abia în primăvară, cel mai târziu în aprilie 2015, unele fac încă obiectul negocierilor, iar momentan estimările de cost rămân confidenţiale, a explicat prof. dr. Streinu-Cercel. Decontarea se va face în virtutea unui mecanism de tip cost-volum-eficienţă, care va permite împărţirea riscului: compania va primi banii pe medicament doar dacă pacientul se vindecă la finalul curei.
Medicamentele vor fi comandate numai la nivelul centrelor regionale, mai exact în centrele universitare unde există expertiza necesară pentru administrarea tratamentului la pacienţii cu boală avansată de ficat sau la non-responderi. Alegerea schemei terapeutice pentru pacienţii nou diagnosticaţi se va face şi în funcţie de profilul lor genetic, pentru a fi identificaţi cei care nu vor răspunde la schema clasică. Aceste testări genetice ar putea fi acoperite de companiile care oferă noile terapii.
Iniţierea tratamentului se va face în valuri, plecând de la gradul de urgenţă stabilit în funcţie de duritatea ficatului stabilită prin Fibroscan. Astfel, într-o primă fază vor fi trataţi cei cu fibroză 4, ceilalţi urmând să mai aştepte între şase luni şi doi ani.
În acest moment, în registrul naţional sunt 36.000 de pacienţi cu hepatita C.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe