Newsflash
Știri

Președintele Iohannis: ce activități interzise devin posibile din 1 iunie

de Florentina Ionescu - mai 28 2020
Președintele Iohannis: ce activități interzise devin posibile din 1 iunie

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut astăzi, 28 mai, o declarație de presă la Palatul Cotroceni și a explicat ce activități care erau interzise vor redeveni posibile după data de 1 iunie.

Potrivit președintelui țării, urmează o reducere a unor restricții: se deschid terasele și sălile de spectacole, dar în condiții de distanțare fizică. Există mai multe măsuri de relaxare care vor intra în vigoare de la 1 iunie 2020.

declaratie_de_presa_klaus_iohannis

Pe lângă faptul că se redeschid terasele, șeful statului a anunțat că „vom putea merge la plajă”. Deplasările în afara localității vor fi libere, așadar nu va mai fi necesară completarea unei declarații pe propria răspundere.

„Am avut o ședință destul de lungă, împreună cu Premierul Orban, cu mai mulți miniștri și consilieri prezidențiali. Am analizat situația în care ne aflăm, stadiul epidemiei și ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Dați-mi voie să vă spun prima dată: avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

El a mai spus că în ceea ce privește măsurile de relaxare, autoritățile au și câteva vești pozitive.

„Începând din 1 iunie, câteva activități care până acum au fost interzise vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele. Este însă clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate”, a subliniat președintele țării.

Câteva date importante extrase din declarația de astăzi a președintelui Klaus Iohannis:

  • Mesele de la terase vor trebui să fie la cel puțin doi metri, vor putea să stea maximum patru persoane la o masă.
  • De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar este nevoie de păstrarea distanței de cel puțin doi metri între scaunele de plajă.
  • Tot de la 1 iunie va fi reluat transportul internațional, rutier și feroviar, în condiții de siguranță, de distanțare și de igienă.
  • Tot de la 1 iunie vor deveni posibile spectacolele în aer liber, cu un număr de până la maximum 500 de spectatori. Aceștia vor trebui să fie așezați pe scaune, la distanțele care sunt impuse de regulile de distanțare, cu un control foarte strict la intrare și cu respectarea normelor de igienă.
  • În ce privește deplasările în afara localității, acestea de la 1 iunie vor fi libere. Deci nu va mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere când ieșim cu mașina, pe jos sau cu bicicleta din localitate.
  • Se vor putea relua competițiile sportive începând din 1 iunie, dar pentru sporturile care se practică afară, în aer liber, și mai puțin sporturi de contact.

„Deci sporturile vor fi, competițiile vor fi posibile în aer liber, mai puțin sporturile de contact, și competițiile se vor desfășura în această etapă fără spectatori”, a adăugat președintele României.

Declarația completă a președintelui poate fi citită aici.


Notă autor:

Sursa foto: www.presidency.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe