Newsflash
Știri

Preşedintele CNAS: „Trebuie să îmbunătăţim colectarea“

de Dan Dumitru MIHALACHE - ian. 9 2014
Preşedintele CNAS: „Trebuie să îmbunătăţim colectarea“
   Pentru a evita eventualele situaţii în care spitalele nu ar avea bani de medicamente şi materiale sanitare, este „imperios necesar“ ca în viitorul Contract-cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi în normele de realizare a acestuia să existe prevăzut un procent minim obligatoriu, din valoarea de contract, pentru achiziţia de medicamente şi materiale sanitare: „Trebuie să găsim o formulă rezonabilă, pentru că unele spitale au cheluieli de personal de peste 80–90 la sută“, a spus Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.
   Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la finalul anului trecut, unde acesta a prezentat cifrele celor mai importante capitole din bugetul anului 2013 şi câteva aspecte „esenţiale“ pentru anul 2014 în materie de asigurări de sănătate.
   Anul 2013, potrivit lui Cristian Buşoi, s-a închis pe suma de 23,123 miliarde de lei, care au folosit, printre altele, la plata medicamentelor şi a materialelor sanitare din farmacii şi pe programe, „în conformitate cu termenele de plată impuse de Directiva europeană pentru combaterea plăţilor întârziate, transpusă în Legea 7/2013“.
   Aproximativ 60 de milioane de lei au acoperit cheltuielile din ultimul trimestru al anului pentru tratamentul oncologic gratuit, care necesită aprobare de la CNAS: „S-a redus la zero lista de aşteptare pentru medicaţia de specialitate în afecţiunile oncologice, singurele dosare trimise înapoi fiind cele neconforme sau care trebuiau recompletate“. În prezent, 7.500 de pacienţi cu asemenea afecţiuni primesc acest tratament gratuit. 
   Alte 33,3 milioane de euro din bugetul CNAS au fost utilizate pentru plata furnizorilor externi de servicii medicale, faţă de care există o datorie de 168 milioane de euro. Pentru stingerea acestor datorii, în bugetul pe anul acesta au fost prevăzute 585 de milioane de lei.
   Pe spitale, anul 2013 s-a închis cu suma de 8,02 miliarde lei, cu precizarea că, potrivit preşedintelui Casei, pentru luna decembrie, „aproape exclusiv“, nu s-a mai apelat la credite de angajament din bugetul anului 2014, aşa cum se proceda curent în sistemul public de asigurări de sănătate, baza legală fiind articolul 6 din Contractul-cadru. „Cele 8,297 de miliarde de lei pentru anul 2014 vor rămâne neatinşi din acest punct de vedere“, precizează Buşoi.
   Bugetul CNAS pe anul acesta este de 22,559 miliarde lei, din care încasările la Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate reprezintă 16,9 miliarde lei, puţin peste 4,5 miliarde lei sunt transferuri de la bugetul de stat, iar aproape 1,1 miliarde lei, bani din taxa clawback. De aceea, spune preşedintele Casei, în 2014 trebuie găsite soluţii pentru îmbunătăţirea colectării. Nu a putut însă preciza cât trebuia să se colecteze în 2013 şi cât s-a colectat, „banii sunt colectaţi de Ministerul Finanţelor Publice; ei au aceste date, iar nouă ne prezintă doar o situaţie, anual“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe