Newsflash
Știri

Președintele CMR propune suspendarea medicilor care prezintă teorii nevalidate științific

de Florentina Ionescu - oct. 18 2021
Președintele CMR propune suspendarea medicilor care prezintă teorii nevalidate științific

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, trage un semnal de alarmă cu privire la medicii care prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific.

Medicul Daniel Coriu (foto), în calitate de președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), spune că a analizat și a văzut „situația dramatică a pandemiei din România”. 

Daniel_Coriu-1-960x675

„Voi susține din acest moment cu toată tăria, sancționarea oricărui medic prin suspendarea exercitării profesiei, dacă medicul prezintă în spațiul public teorii care nu sunt validate științific, iar prin informațiile transmise poate duce în eroare populația în privința stării de sănătate și periclita sănătatea publică”, a scris prof. dr. Daniel Coriu ieri pe pagina sa oficială, de pe o cunoscută rețea socială.

El a atras atenția că în astfel de situații, pentru proceduri disciplinare, trebuie să existe o cale legală, și anume o nouă prevedere în Legea nr. 95.

„Știu că mulți dintre dumneavoastră, atât colegi medici cât și cetățeni, ați considerat că astfel de decizii trebuiau luate pana acum și cu siguranță aveți dreptate. Din păcate prerogativele mele și ale CMR sunt limitate, iar pentru astfel de situații se parcurg proceduri disciplinare de lungă durată până a se ajunge la o decizie. Astfel pentru a exista o astfel de cale legală, trebuie să existe o nouă prevedere în Legea 95”, a punctat președintele CMR.

Mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei

În mesajul publicat ieri de reprezentantul CMR se arată și că este nevoie de un mecanism rapid prin care anumitor medici să li se suspende dreptul de exercitare a profesiei:

„Apreciez că în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, situație exceptională în care se află întregul sistem medical, se impune existența unui mecanism rapid de suspendare a dreptului de exercitare a profesiei de către medicii care propagă, prin orice mijloace de comunicare, în spațiul public sau în timpul exercitării profesiei, opinii nefundamentate științific, false și care periclitează sănătatea publică”.

Totodată, prof. dr. Daniel Coriu a scris că apreciază și susține dreptul la liberă exprimare și la liberă informare, dar pe de altă parte, spune el, trebuie să existe dreptul de a avea acces la informație corectă.

„Sănătatea și medicina trebuie să se bazeze, pentru a avea fundament, pe știință, pe medicina bazată pe dovezi, pe studii clinice. Da, și în medicină și știință se poate greși, dar atunci lucrurile trebuie recunoscute și văzut ce este de făcut. Am citit și am auzit în spațiul public teorii de genul «Pandemia nu există», «Este o banală răceală», «Prin vaccin ne cipează», «Vaccinul ne omoară». Care este rezultatul? Că astăzi, România este pe locul 2 în lume la numărul de decese la 1 milion de locuitori provocate de virusul SARS-CoV-2”, a subliniat președintele CMR.

El a atras atenția, în mesajul său, că în contextul epidemiologic actual, mor și se îmbolnăvesc colegi medici, mor pacienți și că țara noastră are foarte multe cazuri de îmbolnăviri în rândul populației, iar sistemul medical este la limită din cauza acestei pandemii.

„Din păcate mulți își fundamentează decizia în privința sănătății lor pe informații care nu au bază științifică. Noi ca și reprezentanți ai corpului medical trebuie să fim un exemplu în privința conduitei legată de sănătatea publică!”, a conchis prof. dr. Daniel Coriu, președinte al Colegiului Medicilor din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe