Newsflash
Știri

Președinte FABC: „Nu există un traseu al pacientului oncologic în România”

de Florentina Ionescu - oct. 19 2021
Președinte FABC: „Nu există un traseu al pacientului oncologic în România”

Persoanele cu afecțiuni oncologice din România au nevoie de un traseu bine delimitat al pacientului, de centre comprehensive, de îngrijiri oncologice de calitate și servicii de suport, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți.

În prezent, în România nu există o abordare integrată, unitară a acestor afecțiuni oncologice, însă un Plan Național de Combatere a Cancerului bine structurat și adaptat nevoilor românești ar putea oferi șanse pacienților și ar putea crește calitatea vieții acestora.

Deși s-au făcut pași în sprijinul prevenirii, diagnosticării precoce și îngrijrii de calitate, atât pacienții, cât și profesioniștii atrag atenția că sunt multe nevoi nerezolvate în sistemul de sănătate din România, se arată într-un comunicat transmis redacției.

Pentru a realiza o „radiografie” a sistemului de îngrijiri oncologice din România, mai mulți reprezentanți ai pacienților, ai autorităților, profesioniști și jurnaliști s-au reunit recent la media trainingul „Politici și strategii în managementul oncologic / controverse”, organizat de revista Politici de Sănătate în cadrul proiectului „Împreună Învingem Cancerul”.

În cadrul evenimentului s-a discutat despre traseul pacientului, iar președintele FABC, Cezar Irimia, a tras un semnal de alarmă în acest sens: bolnavul român nici nu apucă să se investigheze. 

cezar irimia
Cezar Irimia

 

Cezar Irimia (foto), președinte al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), a subliniat lipsurile sistemului de sănătate.

„Nu există un traseu al pacientului oncologic în România, bolnavul nici nu apucă să se investigheze. De exemplu, în cancerul bronhopulmonar, perioada între diagnosticare și prescrierea efectivă a tratamentului este de 5-6 luni. Un sistem funcțional ar trebui să creeze acele trasee bine definite în alte țări din UE. Traseul pacientului în România ar trebui să înceapă cu niște centre comprehensive unde pacientul să poată fi investigat în timp cât mai scurt și să plece în teritoriu cu schema de tratament de la o comisie multidisciplinară. În plus, medicamentele trebuie să-l însoțească în teritoriu, la medicul curant”, a spus Cezar Irimia.

Traseul pacientului pornește de la suspiciunea de diagnostic și merge până la etapa de tratament și monitorizare, incluzând servicii conexe, precum cele suport psihologic, de nutriție oncologică sau paliație, etc.

„Deocamdată, acest traseu este mai mult un labirint în care pacientul încearcă să-și găsească singur drumul. În proiectele derulate sub umbrela ARPIM încercăm să vedem care este situația reală în România, să vedem ceea ce fac bine alte țări și să propunem o abordare cât mai liniară a acestui traseu al pacientului”, a declarat dr. Ioana Bianchi, director Relații Externe în cadrul Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Mediamente (ARPIM).

E esențial ca stadializarea cancerului să se facă în stadii incipiente

În prezent, la nivelul grupurilor tehnice de lucru s-a stabilit traseul pacientului cu cancer colorectal (durata minimă de timp pentru ca pacientului să îi fie pus un diagnostic corect, durata minimă de timp necesară pentru intrarea în tratament după stabilirea diagnosticului corect, etc).

„Deja au fost creionate obiectivele cele mai importante, resursele și responsabilitățile, astfel încât stadializarea cancerului să nu se mai facă în stadiile avansate (3 și 4), ci să putem contribui la tratamentul și la recuperarea pacienților stadializați în perioade mult mai precoce ale bolii. Ambiția era ca pentru încă două localizări ale cancerului (de sân și de col uterin) să fie finalizate până la sfârșitul anului 2021 traseele, astfel încât, odată cu bugetul sau cu accesarea diverselor programe europene, să avem cele mai importante și mai letale localizări prinse în planul nostru național de cancer, ghidat după recomandările europene”, a anunțat conf. dr. Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe