Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Premiul Nobel pentru Medicină 2012

Viața Medicală
Prof. dr. Valeriu RUSU joi, 18 octombrie 2012
   Luni, 8 octombrie a.c., a început, conform tradiţiei, cu Medicina, săptămâna premiilor Nobel. Profesorul Göran K. Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, a anunţat decizia Adunării Nobel de la Institutul Karolinska (Stockholm), ca premiul din 2012 să fie atribuit cercetătorilor sir John Bertrand Gurdon (n. la 2 oct. 1933, în Dippenhall, Marea Britanie) şi Shinya Yamanaka (n. la 4 sept. 1962, în Osaka, Japonia). Potrivit formulării din comunicatul oficial: „for the discovery that mature cells can be reprogrammed to become pluripo­tent“, adică pentru cercetările lor asupra repro­gramării nucleare, o tehnică ce per­mite transformarea celulelor adulte în celule stem pluri­potente. Comitetul Nobel apreciază rolul lor revoluţio­nar în înţelegerea modului în care se dezvoltă celulele şi organele, precum şi potenţialul apli­cativ al desco­peririi.
   Dacă, în mai multe rânduri, decizia de la Stockholm a pro­vocat destule dispute, în acest an presa sue­deză îi anticipa pe cei doi laureaţi ca favoriţi. De altfel, în 2009, cei doi colaureaţi au fost distinşi cu Premiul Lasker pentru cercetarea fundamentală. Totuşi, în 2012, surpriza a venit din altă parte: din cauza crizei economice valoarea premiului a fost redusă cu 20%, adică la opt milioane de coroane suedeze (930 000 de euro), faţă de zece milioane în 2011. Ceea ce nu va afecta prestigiul inegalabil al Premiului Nobel.
   De semnalat, îndeosebi pentru tinerii care se află în perioada căutării vocaţiei: profesorul Shinya Yamanaka, după ce a devenit medic în 1987, la Universitatea Kobe, a urmat specializarea în chirurgie ortopedică, dar – brusc – a fost atras de cercetarea fundamentală.
   Este posibil ca printre nedreptăţiţii de anul acesta să se afle canadianul James Till, unul dintre pionierii cercetării în domeniul celulelor suşă.
   În viitorul apropiat, în „Viaţa medicală“ va fi publicată, conform tradiţiei, o amplă prezentare a Premiului Nobel pentru Medicină 2012.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.