Newsflash
Știri

Premieră la SUUMC: implant de stent aortic un pacient cu coarctație de aortă

de Florentina Ionescu - nov. 20 2020
Premieră la SUUMC: implant de stent aortic un pacient cu coarctație de aortă

O premieră medicală a avut loc la Spitalul Militar Central. Este vorba despre o intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu coarctație de aortă.

Săptămâna trecută, în Spitalul Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” s-a efectuat, în premieră, o intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu Coarctație de aortă - stenozare (îngustare) a lumenului aortic, localizată de obicei la nivel istmic, imediat sub originea arterei subclaviei stângi, care poate fi localizată oriunde intratoracic sau abdominal și se poate asocia cu sindromul Turner sau Shone, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

Premieră medicală - Intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu Coarctație de aortă (3)

În general, coarctația de aortă este prezentă de la naștere, dar în funcție de gradul de severitate, poate fi depistată mai târziu, la maturitate. Cu cât artera este mai îngustată, cu atât simptomatologia este mai severă.

Cauzele exacte ale coarctației de aortă nu sunt încă cunoscute

Coarctația de aortă se poate prezenta ca o malformație singulară, dar sunt cazuri în care poate fi însoțită de alte malformații cardiace, cum ar fi canalul arterial permeabil, defectul de sept atrial sau ventricular sau alte anomalii cardiace complexe.

Coarctația de aortă poate surveni atunci când în istoricul familial există cazuri de malformații cardiace sau atunci când fătul prezintă un sindrom genetic, cum ar fi Sindromul Turner. Cauzele exacte nu sunt încă cunoscute, dar în majoritatea cazurilor, afecțiunea este prezentă la naștere.

Sunt situații în care diagnosticul este pus mai târziu, ca urmare a vasculitelor, aterosclerozei sau în urma unor traumatisme majore. De obicei, coarctația de aortă este provocată de un defect al vaselor de sânge, în timpul dezvoltării celui de-al cincilea și de-al șaselea arc aortic.

Musculatura netedă a ductului se deplasează în zona periductală și provoacă constricția și îngustarea lumenului aortic. Fluxul sangvin redus cauzează subdezvoltarea istmului aortic.

Un fost sportiv de performanță a ajuns la SUUMC

Pacientul, în vârstă de 35 ani, normoponderal, fost sportiv de performanță, se adresează serviciului cardiologie de la SUUMC pentru o simptomatologie debutată recent: dureri de cap; sângerări nazale; crampe la nivelul membrelor; caracteristici fizice asociate Sindromului Turner; brațul stâng vizibil mai mic decât cel drept; slăbiciune musculară; tensiune arterială și suflu  sistolic sau continuu, care a putut fi auzit în zona infraclaviculară stângă.

Diagnosticul a fost sugerat ca urmare a examinării ecografice realizate de cpt. medic dr. Magdalena Gurzun și, ulterior,  confirmat prin investigație imagistică tomografică. Pe baza investigațiilor clinice și paraclinice efectuate, s-a decis tratamentul endovascular al acestei afecțiuni.

Echipă medicală multidisciplinară

Intervenția a avut loc în Laboratorul de angiografie cateterism cardiac, în data de 3 noiembrie 2020, de o echipă medicală multidisciplinară, coordonată de lt. col. medic dr. Sebastian Botezatu, medic primar Radiologie şi imagistică medicală, competenţă Radiologie intervenţională şi Ecografie generală, şef Laborator, și col. medic dr. Liviu Stan, medic primar Chirurgie Cardiovasculară, şef Secţie.

Col. medic dr Liviu Stan 1600
Col. medic dr. Liviu Stan

Din echipa medicală au mai facut parte: dr. Alexandru Conduraru, medic specialist ATI; dr. Khattab Mohamed, medic primar Cardiologie; dr. Emilian Apostu, medic specialist Cardiologie și dr. Alexandru Halip, medic rezident Chirurgie cardiovasculară.

Lt. col. medic dr. Botezatu Alexandru Sebastian 1600
Lt. col. medic dr. Botezatu Alexandru Sebastian

Abordul chirurgical a fost pe cale femurală dreaptă. S-au cateterizat artera femurală comună stângă și cea brahială stângă. Din cauza stenozei severe, stenoza a fost traversată anterograd, prin abord brahial stâng, de unde, cu ajutorul unui Snare femural stâng s-a exteriorizat ghidul pe cale femurală.

Premieră medicală - Intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu Coarctație de aortă (2)

S-a predilatat stenoza cu baloane Ultraverse 6 x 60 si 9 x 40 mm la 6 atm. S-a implantat stent autoexpandabil Vascu Flex 24 x 70 mm care a fost post-dilatat, la o atmosferă, cu baloane Edwards 20 x 40 mm și 23 x 40 mm.

Premieră medicală - Intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu Coarctație de aortă (3)

Refacerea chirurgicală a arterei femurale comune drepte

A fost nevoie de refacerea chirurgicală a arterei femurale comune drepte, dat fiind faptul că acesta era un vas gracil, stenozat ca urmare a abordului şi a introducerii dispozitivelor.

Premieră medicală - Intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu Coarctație de aortă (2)

Pacientul a fost externat, din Secția Chirugie cardiovasculară, în cea de-a patra zi postoperator. Pacientul nu a necesitat transfer în Sectia Terapie Intensivă, deși intervenția a avut loc sub anestezie generală IOT, pacientul a fost detubat imediat postoperator.

Premieră medicală - Intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu Coarctație de aortă

Complicațiile coarctației de aortă

Patologia congenitală cardiovasculară a adultului reprezintă o problemă importantă de sănătate care a dus la implementarea, începând de anul viitor, a unui  program național destinat acesteia, dat fiind faptul că Coarctația de aortă, lăsată netratată, poate duce către un spectru larg de complicații, cum ar fi: Accident vascular cerebral; Anevrism aortic; Disecție de aortă; Boala coronariană prematură; Insuficiență cardiacă; Insuficiența altor organe (în cazurile severe, în care îngustarea este mare, iar sângele nu poate ajunge la organele principale), explică medicii de la SUUMC.

Premieră medicală - Intervenție de implantare de stent aortic la un pacient diagnosticat cu Coarctație de aortă

Este foarte important ca factorii de risc, cum ar fi Sindromul Turner, bicuspidia aortică sau istoricul familial să fie identificați și monitorizați din timp și cu atenție.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe