Newsflash
Știri

Premieră la Spitalul Floreasca: două prelevări multiorgan

de Florentina Ionescu - sept. 15 2021
Premieră la Spitalul Floreasca: două prelevări multiorgan

Agenția Națională de Transplant a anunțat că șase vieți omenești au fost salvate în câteva ore. Este vorba despre o premieră națională la care a avut loc zilele trecute la Spitalul Floreasca.

Premiera constă în faptul că în aceeași zi, două familii îndurerate au fost de acord cu donarea de organe și au dăruit viață unor semeni necunoscuți. 

transplant prelevare multiorgan spitalul floreasca

Duminică, la Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca, au fost realizate două prelevări multiorgan de la doi pacienți aflați în moarte cerebrală, o astfel de acțiune fiind o premieră la nivel național, scriu reprezentanții Agenției Naționale de Transplant (ANT) pe o rețea de socializare. Totul a decurs într-un interval de câteva ore.

„Echipa ATI a Spitalului Floreasca, formată în ani de zile sub conducerea doamnei prof. dr. Ioana Grințescu, alături de conf. dr. Liliana Mirea şi de coordonatorul transplant, dr. Rosana Turcu, şi-a dovedit încă o dată profesionalismul, fiind unitatea sanitară reper în modul de funcţionare a activităţii de donare”, se arată pe pagina oficială a ANT.

Efortul medicilor de la Spitalul Floreasca a fost preluat de echipele de prelevare de la Institutul Clinic Fundeni: cele două intervenții de prelevare ficat au fost realizate de echipa formată din dr. Genady Vatachki și dr. Darina Barzan, iar cele pentru rinichi de echipele chirurgicale conduse de dr. Claudiu Codoiu și dr. Mihai Dobra.

Astfel, sub coordonarea prof. dr. Irinel Popescu, la Centrul de Transplant Hepatic Fundeni alți doi pacienți, în vârstă de 41 de ani și de 54 de ani, au trecut prin intervențiile de transplant hepatic realizate de echipa chirugicală condusă de dr. Doina Hrehoreț, cu sprijinul echipei ATI conduse de dr. Marian Tudoroiu și de dr. Mihaela Olita.

O nouă șansă la viață pentru alți patru pacienți

În același timp, la Centrul de Transplant Renal Fundeni, alți patru pacienți au primit o nouă șansă la viață prin transplant renal.

Intervențiile au fost realizate cu succes de echipele chirurgicale conduse de dr. Costin Gîngu, dr. Cătălin Baston, dr. Ionuț Manea și dr. Silviu Margaritas, alături de echipele ATI, dr. Liliana Domnisor și dr. Iulia Mitroi, și nefrolog dr. Paula Vizireanu.

Este apreciat și efortul personalului medical din cadrul Laboratorului HLA al Institutului Clinic Fundeni, condus de prof. dr. Ileana Constantinescu.

„Gestul de omenie al familiilor și profesionalismul tuturor specialiștilor implicați în activitatea de transplant au salvat într-o singură zi 6 oameni a căror unică șansă la viață era un transplant de ficat sau rinichi”, au conchis reprezentanții ANT.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com/image/3393842/free-photo-image-plastic-surgery-healthcare-american

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe