Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Premieră la Spitalul „Bagdasar-Arseni”: refacerea drenajului limfatic prin tehnici minim invazive

Viața Medicală
Dan Dumitru MIHALACHE vineri, 15 noiembrie 2019, ora 16:07

În premieră într-un spital de stat din România au avut loc două intervenții microchirurgicale de refacere a drenajului limfatic și remitere a edemului. Intervențiile au fost efectuate joi la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni”. De acest tip de intervenții ar avea nevoie în special pacienții care au trecut prin anumite intervenții din sfera oncologică.

Cele mai multe femei care suferă o mastectomie au probleme legate de umflarea membrelor din cauza imposibilității drenajului limfatic. În lume, de ceva vreme, s-au dezvoltat tehnici microchirurgicale care permit refacerea acestui drenaj limfatic şi remiterea edemului. Două astfel de intervenții au fost efectuate, în premieră, și la un spital de stat din România, de o echipă medicală de la Spitalul „ Bagdasar-Arseni”, cu participarea medicului Edward I. Chang (USA).

Cauzele limfedemului

În urma tratamentului chirurgical care presupune extirparea sânului, dar și a ganglionilor limfatici de la nivelul axilei, membrul superior se umflă, împiedicând funcționalitatea normală a mâinii respective, spune dr. Silviu Marinescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă. Potrivit medicului, până acum acest limfedem era tratat, de regulă, prin metode conservatoare – anumite masaje, un drenaj limfatic efectuat pe membrul respectiv, montarea unor dispozitive elastice care mai ajutau la remiterea lui. În cele din urmă se practicau şi anumite intervenţii chirurgicale de excizare a ţesuturilor edemaţiate, dar cu sechele post operatorii semnificative şi fără a rezolva pe deplin afecţiunea.

„Am făcut deja două intervenții chirurgicale și sperăm ca de acum încolo să fie cât mai multe intervenții de microchirurgie. Aceste proceduri presupun anastomoza unor mase mici, vase limfatice şi vene care să permită ca limfa să fie preluată de sistemul venos al pacientei și membrul respectiv să îşi revină la normal. Acesta este un tip de intervenție. Celălalt tip de intervenție presupune transferul liber al unui ganglion limfatic din altă regiune în regiunea afectată care să poată prelua limfa în exces de la nivelul membrului respectiv”, a explicat dr. Silviu Marinescu.

Efectele se produc lent

Rezultatele apar cam după doi ani, spune dr. Anca Bordianu, medic specialist Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă: „În acest timp există o micşorare progresivă a membrului şi oricum progresia nu mai există. Nu se va mai umfla, se va desumfla dar destul de lent”. Aceste intervenții se fac numai cu avizul medicului oncolog al fiecărui pacient în parte.

Echipa medicală care a realizat intervențiile a fost formată din dr. Silviu Adrian Marinescu, dr. Anca Bordianu, dr. Irina Ilie (Leoveanu) de la Secția de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă a spitalului, cu participarea medicului Edward I. Chang de la Departamentul de Chirurgie Plastică al MD Anderson Cancer Center, Houston, USA.

Etichete: limfedem mastectomie Bagdasar-Arseni Premiera medicala drenaj limfatic microchirurgie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC