Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Prelevare de cord pentru transplant, realizată în premieră la SJU Sfântu Gheorghe

Viața Medicală
Dorina Novac marţi, 3 mai 2022, ora 11:25

Patru echipe de medici au realizat, la finele săptămânii trecute, prima procedură de prelevare de cord pentru transplant la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe.

Donatorul se afla în moarte cerebrală din data de 28 aprilie, iar, pe lângă cord, i-au mai fost prelevate ficatul, ambii rinichi, precum şi fragmente de oase, au precizat reprezentanții unității medicale.

SJU Sfantu Gheorghe

„Finalul lunii aprilie a adus o nouă premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Dr. Fogolyan Kristof' din Sfântu Gheorghe. Sâmbătă, 30 aprilie, a fost realizată prima procedură de prelevare a organelor din acest an şi, totodată, o premieră pentru unitatea noastră medicală în ceea ce priveşte prelevarea cordului pentru transplant. (...) Donatorul se afla în moarte cerebrală din data de 28 aprilie şi i-au fost prelevate ficatul, ambii rinichi, cordul şi fragmente de oase. Gestul familiei îndurerate, de a găsi într-un moment atât de dificil puterea necesară pentru a accepta această procedură, a oferit unor pacienţi aflaţi în nevoie şansa la o nouă viaţă”, se arată într-un comunicat de presă, scrie Agerpres.

Intervenţia a durat circa două ore şi a fost realizată de patru echipe de medici din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş şi Sfântu Gheorghe.

„A fost o dovadă de cel mai înalt profesionalism pe care l-am văzut, am asistat la destul de multe prelevări de organe şi cred că a fost intervenţia cea mai rapidă şi fără incidente. A fost prima intervenţie realizată la spitalul nostru în care s-a prelevat şi cordul, este o premieră. Nu ştiu dacă am fost primii anul acesta la nivel naţional, dar suntem printre primii. Toată lumea, de la cel mai mic, la cel mai mare, a lucrat extraordinar”, a declarat dr Costache Cătălin, medicul primar anesteziologie şi terapie intensivă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr.Fogolyan Kristof” a obţinut în 2014 acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru activitatea de prelevare a organelor umane, fiind şi primul an în care s-a realizat la Sfântu Gheorghe o astfel de intervenţie. 

Etichete: prelevare de cord transplant sju sfantu gheorghe

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.