Newsflash
Știri

Poveste cu final neaşteptat

de Iftimie NESFÂNTU - ian. 11 2012
Poveste cu final neaşteptat
   „Poate că iarna e lăsată anume ca oamenii să spună poveşti...“ M-am trezit pe neaşteptate cu acest gând, plutind precum corabia lui Noe pe apele înspumate ale unui ocean de sentimente. Intrasem într-una din sălile de conferinţe ale unui hotel din Cluj-Napoca, unde se desfăşura un workshop internaţional de gastroenterologie intervenţională şi mi se părea că mă găsesc deja într-o lume de basm, fără nici o legătură cu cealaltă, de afară. Un profesor din Japonia, aveam să-i aflu mai târziu şi numele, tocmai prezenta o metodă proprie pentru rezolvarea cazurilor de acalazie. Am asistat la prelegere, am asistat apoi, în ziua următoare, la o clinică din Cluj, la o intervenţie a aceluiaşi profesor şi m-am întors cu el în maşină până la hotelul unde era conferinţa, doar aşa aveam timp pentru un scurt interviu. Sigur, brodând întrebările, cum m-am priceput, într-o engleză demnă de coana Chiriţa... dar înregistrând răspunsurile.
   Am coborât din maşină în faţa hotelului, profesorul urma să intre în sala de conferinţe... Mi-am cerut scuze, trebuia să plec la un alt eveniment. Închisesem deja reportofonul.
   Îmi trecuse prin cap gândul că interlocutorul meu semăna cu un vrăjitor. M-a îmbrăţişat de rămas bun şi mi-a spus, în engleză, ceva de genul „Nu ştiu cine este vrăjitorul“, adăugând apoi, după o pauză, „Poate că iarna e lăsată anume ca oamenii să spună poveşti...“. Am realizat că alăturase gândul meu din acel moment cu celălalt, din ziua precedentă, ce se insinuase în minte când am intrat în sala de conferinţe... O vreme, m-am chinuit să ţin minte fraza rostită în engleză... Am uitat-o însă, la prima intersecţie, când era cât pe ce ca în taximetrul pe care-l luasem să intre o altă maşină...
   Pe medicul japonez îl cucerisem cu o remarcă, probabil neaşteptată pentru el... Deşi aveam doar 10–15 minute la dispoziţie, am făcut interviul în maşină, pe drumul de la clinica din Cluj către sala de conferinţe, l-am întrebat înainte de orice altceva care este scriitorul lui preferat şi care este ultima carte citită. Uşor surprins, m-a întrebat şi el de ce am început aşa... „Am observat că v-aţi organizat expunerea ca o poveste. Şi m-am gândit, nu ştiu de ce, la Femeia nisipurilor...
   Rămăsese stupefiat. S-a adunat, a cerut servieta de la un tânăr care-l însoţea şi a scos din ea chiar cartea Femeia nisipurilor, o traducere în engleză... „Este cartea pe care am recitit-o în avion!...“, mi-a spus.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe