Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Povara globală a cancerului

Viața Medicală
Dr. M. C. joi, 13 februarie 2014
   Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (IARC), organismul de specialitate al OMS, a lansat zilele trecute World Cancer Report 2014. Potrivit estimărilor date publicităţii,14 milioane de noi cazuri s-au adăugat poverii mondiale a cancerului în 2012, care apreciază că, în următoarele două decenii, incidenţa anuală ar putea atinge 22 de milioane de cazuri. În aceeaşi perioadă, numărul anual al deceselor prin boli maligne va creşte de la 8,2 milioane la 13 milioane. La nivel global, în 2012, cel mai frecvent diagnosticate au fost cancerul pulmonar (1,8 milioane de cazuri, reprezentând 13% din total), de sân (1,7 milioane – 11,9%) şi intestin gros (1,4 milioane – 9,7%). Cancerele care au provocat cele mai multe decese sunt cel pulmonar (1,6 milioane – 19,4% din total), hepatic (0,8 milioane – 9,1%) şi stomac (0,7 milioane – 8,8%). Ţările în curs de dezvoltare sunt cele mai afectate de sporirea cazurilor de cancer, din cauza creşterii şi îmbătrânirii populaţiilor lor. Astfel, 60% din cazurile şi 70% din decesele la nivel mondial sunt înregistrate în Africa, Asia şi America Centrală şi de Sud, regiuni cu carenţe în detectarea precoce şi accesul la tratament. Costurile în continuă creştere ale cancerului depăşesc posibilităţile acestor ţări şi sunt o provocare chiar şi pentru economiile şi sistemele de sănătate ale statelor bogate – în 2010, costul anual al cancerului la nivel mondial a fost estimat la 1.100 de miliarde de dolari.
   „Nu putem rezolva problema cancerului prin tratament. Este urgentă nevoie de un mai mare angajament pentru prevenire şi depistare precoce, care să completeze tratamentele mai bune“, a sulbiniat dr. Cristopher Wild, directorul IARC. Astfel, jumătate din cazurile de cancer ar putea fi evitate prin implementarea corectă a soluţiilor actuale. Vaccinarea împotriva virusului hepatitic B şi virusului papiloma uman poate reduce semnificativ incidenţa cancerelor hepatic şi de col uterin. Combaterea consumului de tutun este esenţial pentru controlul bolii în ţările cu venituri mici şi mijlocii, iar măsurile de încurajare a activităţii fizice şi evitare a obezităţii în ţările în curs de industializare trebuie implementate pentru evitarea cancerului de sân şi al intestinului gros. Măsurile de prevenţie trebuie însoţite şi de o legislaţie adecvată. Astfel, lecţiile Convenţiei-cadru OMS pentru controlul tutunului – care a dus la reducerea consumului de tutun prin creşterea taxelor şi restricţionarea promovării – pot fi aplicate şi în domeniul consumului de alcool şi sucurilor îndulcite cu zahăr, ca şi în limitarea expunerii ocupaţionale sau ambiante la factori de risc carcinogenic.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC