Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Potenţiale greșeli în caz de șoc anafilactic

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ vineri, 20 martie 2020

Administrarea de adrenalină la pacienţii pediatrici cu anafilaxie a făcut obiectul unui studiu - PEAK (Prevalence of Errors in Anaphylaxis in Kids) -, care a analizat variabilitatea acestei proceduri, în cadrul unor simulări.

Studiul a fost unul prospectiv multicentric, efectuat în 28 de instituţii sanitare, predominant spitale de pediatrie, din șase ţări, printre care Statele Unite, Israel și Liban. În cadrul studiului au avut loc 37 de simulări de șoc anafilactic la un copil de 5 ani, după administrarea intravenoasă a unui medicament. Copilul avea istoric de alergie la alune și la medicamente, cântărea 20 de kilograme și avea plasat un cateter intravenos. S-au utilizat materialele sanitare disponibile ale instituţiei.

În două din trei dintre simulări a avut loc cel puţin o eroare medicală (mai exact, în 25 din cele 37 de simulări). Printre erorile medicale frecvente s-au numărat: necunoașterea locului de administrare a adrenalinei, prepararea unei doze incorecte, calcularea greșită a dozei sau greșeli în solicitarea unor concentraţii corecte de adrenalină. Doar 41% dintre instituţii aveau implementat un protocol pentru cazurile de șoc anafilactic.

Seringile preumplute cu adrenalină au fost folosite în cinci dintre simulări. Mai puţin de jumătate dintre instituţii deţineau aceste seringi la momentul simulării. În cadrul studiului s-a observat că utilizarea acestor seringi scade cu aproximativ trei minute timpul de administrare a adrenalinei comparativ cu metodele clasice. Prezenţa în echipă a unei asistente cu experienţă în administrarea de adrenalină a fost asociată semnificativ statistic cu mai puţine erori în modul de preparare a adrenalinei și în administrarea acesteia.

Etichete: șoc anafilactic copil adrenalină

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC