Newsflash
Știri

Potenţiale greșeli în caz de șoc anafilactic

de Dr. Alexandra GUȚĂ - mar. 20 2020
Potenţiale greșeli în caz de șoc anafilactic

Administrarea de adrenalină la pacienţii pediatrici cu anafilaxie a făcut obiectul unui studiu - PEAK (Prevalence of Errors in Anaphylaxis in Kids) -, care a analizat variabilitatea acestei proceduri, în cadrul unor simulări.

Studiul a fost unul prospectiv multicentric, efectuat în 28 de instituţii sanitare, predominant spitale de pediatrie, din șase ţări, printre care Statele Unite, Israel și Liban. În cadrul studiului au avut loc 37 de simulări de șoc anafilactic la un copil de 5 ani, după administrarea intravenoasă a unui medicament. Copilul avea istoric de alergie la alune și la medicamente, cântărea 20 de kilograme și avea plasat un cateter intravenos. S-au utilizat materialele sanitare disponibile ale instituţiei.

În două din trei dintre simulări a avut loc cel puţin o eroare medicală (mai exact, în 25 din cele 37 de simulări). Printre erorile medicale frecvente s-au numărat: necunoașterea locului de administrare a adrenalinei, prepararea unei doze incorecte, calcularea greșită a dozei sau greșeli în solicitarea unor concentraţii corecte de adrenalină. Doar 41% dintre instituţii aveau implementat un protocol pentru cazurile de șoc anafilactic.

Seringile preumplute cu adrenalină au fost folosite în cinci dintre simulări. Mai puţin de jumătate dintre instituţii deţineau aceste seringi la momentul simulării. În cadrul studiului s-a observat că utilizarea acestor seringi scade cu aproximativ trei minute timpul de administrare a adrenalinei comparativ cu metodele clasice. Prezenţa în echipă a unei asistente cu experienţă în administrarea de adrenalină a fost asociată semnificativ statistic cu mai puţine erori în modul de preparare a adrenalinei și în administrarea acesteia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe