Newsflash
Știri

Politica şi tutunul

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - iun. 5 2014
Politica şi tutunul
   Cu prilejul Zilei mondiale fără tutun, marcată la 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează un slogan important, ce devine o provocare pentru autorităţile din întreaga lume: „Creşterea taxelor pe tutun – mai puţine decese şi boli“. Poate că un astfel de mesaj îi surprinde pe cei care nu cunosc importanţa şi consecinţele acestor politici, dar el este foarte bine ancorat în realităţile zilelor noastre. O epidemie care ucide şase milioane de locuitori de pe planetă anual, din care 600.000 de nevinovaţi (de obicei fumători pasivi) nu poate trece neobservată. Dacă ne gândim şi la faptul că fără a acţiona pentru controlul epidemiei vom ajunge la opt milioane de decese în 2030, din care 80% prevenibile fiind în ţările cu venituri mici şi mijlocii. Sigur că strategiile de control al tabagismului şi mai ales cele de tip „end game“, cum se vorbeşte în ultimul timp, pot schimba radical evoluţia acestei boli. Aşa cum se arată şi în Convenţia-cadru pentru controlul tutunului, ţările ar trebui să introducă o politică coerentă de preţuri şi taxări pe produsele de tutun, care ar putea reduce consumul acestuia. Cercetările arată că taxele mai mari sunt extrem de eficiente în reducerea consumului de tutun la populaţia cu venituri mici şi în prevenţia debutului ca fumători la generaţiile tinere. O creştere de taxă cu 10% determină o scădere a consumului cu 4% în ţările dezvoltate şi de 8% în cele în curs de dezvoltare. Politica de creştere a taxelor este considerată de departe cea mai eficientă metodă de control al tabagismului, dacă se analizează prin prisma principiului cost-eficacitate. Un raport OMS din 2010 a indicat faptul că o creştere de 50% a acestor taxe ar genera ceva mai mult de 1,4 miliarde de dolari în 22 de ţări cu venituri mici şi ar permite creşterea cheltuielilor alocate sănătăţii cu 50%. Campania mondială din acest an, de Ziua mondială fără fumat, are scopul de a proteja generaţiile actuale şi viitoare nu numai de consecinţele devastatoare ale tutunului, ci şi de efectele sociale, ambientale şi economice ale folosirii produselor de tutun şi ale expunerii la fumul de tutun. Scopurile specifice nedisimulate ale campaniilor organizate în diferite ţări sunt: obţinerea creşterii taxelor pe tutun din partea guvernelor la un nivel care reduce consumul; implicarea ONG-urilor şi a societăţii civile pentru încurajarea guvernelor de a creşte taxele la acel nivel.
    Într-o lume în care tutunul este responsabil de 10% din decesele de pe mapamond, se impun aceste măsuri, alături de multe altele, la fel de importante precum: politicile privind locurile de muncă şi spaţiile sociale fără fumat, rotaţia şi creşterea dimensiunilor pictogramelor, pachetele generice, creşterea nivelului educaţional al populaţiei, oferta largă de sprijin şi consiliere a fumătorilor, implementarea noilor directive impuse de UE etc.
   La noi există mai multe taxe, dar preţul pachetului de ţigări este încă mic. Din nefericire, taxele acestea nu ajung în buzunarul destul de gol al sănătăţii. Taxa pe viciu a fost o altă modalitate de taxare, dar de asemenea, având în vedere lipsa unei transparenţe legate de fondurile acumulate din aceste taxe şi utilizarea acestora, efectul ei a fost amortizat. În România, avem în continuare 27% fumători, nefumători neprotejaţi de fumatul pasiv şi o tendinţă de a relansa debutul fumatului la copii şi adolescenţi, generată şi de o lege „şvaiţer“ pentru ceea ce ar trebui să fie controlul tabagismului la noi. Poate că, totuşi, semnalul dat de această zi mondială va fi corect înţeles şi de autorităţile române.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe