Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Polipilula ce previne bolile cardiovasculare

Viața Medicală
Dr. Alexandra GUȚĂ marţi, 10 septembrie 2019, ora 13:49

O nouă formă de medicație, o „polipilulă” ce combină mai multe substanțe active, poate contribui la combaterea apariției bolilor cardiovasculare.

Prevenirea bolilor cardiovasculare presupune adesea atât măsuri farmacologice, cât și non-farmacologice, cum ar fi schimbarea stilului de viață. O nouă strategie terapeutică poate avea la bază folosirea unei „polipilule” (PolyIran) ce conține doze fixe de aspirină, atorvastatină, hidroclorotiazidă și enalapril sau valsartan, se arată într-un articol publicat recent în The Lancet.

Este vorba de rezultatele unui studiu de cohortă realizat în Iran pe o perioadă de aproximativ cinci ani, care a analizat 50.045 de participanți cu vârste cuprinse între 40 și 75 de ani, cu sau fără boală cardiovasculară preexistentă. Pacienții au fost randomizați în două grupuri. Cei din primul grup au aplicat măsuri care țin de schimbarea stilului de viață menite să prevină bolile cardiovasculare, în timp ce pacienții din al doilea grup au primit PolyIran, în completarea modificărilor aduse stilului de viață.

Control mai bun al evenimentelor adverse prevenibile

Aderența mediană în grupul pacienților care au primit polipilula a fost de 80,5%. Evenimentele cardiovasculare majore au fost observate mai frecvent în grupul pacienților ce au urmat măsuri nonfarmacologice (8,8%), față de cei care au utilizat și PolyIran (5,8%). Rata de apariție a hemoragiei intracraniene a fost similară în ambele grupuri.

Coordonatorii studiului, specialiști la Shariati Hospital și la University of Medical Sciences din Teheran, Iran, concluzionează că această intervenție farmacologică poate fi luată în calcul ca măsură de prevenție pe scară largă a evenimentelor cardiovasculare majore în rândul populației.

Bolile cardiovasculare generează costuri crescute asociate, printer altele, spitalizărilor și tratamentului. Găsirea unei metode optime pentru prevenirea evenimentelor majore cardiovasculare poate reduce povara asupra sistemelor de sănătate și poate crește calitatea vieții populației.

Bibliografie:
* Gholamreza Roshandel, Masoud Khoshnia, Hossein Poustchi et al. Effectiveness of polypill for primary and secondary prevention of cardiovascular diseases (PolyIran): a pragmatic, cluster-randomised trial. The Lancet 2019; 394: 672–83.

Etichete: Cardiologie

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC