Newsflash
Știri

Platformă online pentru o a doua opinie în cazul pacienților cu boli pulmonare

de Dorina Novac - iun. 14 2021
Platformă online pentru o a doua opinie în cazul pacienților cu boli pulmonare

Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a pus la dispoziția pacienților cu patologii pulmonare (fibroză și alte boli interstițiale), dar și a medicilor care doresc să obțină o a doua opinie, o platformă online de diagnosticare gratuită.

Diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai unității sanitare din Timișoara.

platforma de diagnosticare
Sursă imagine: Spitalul Victor Babes Timisoara // Facebook

„Pagina de internet ce cuprinde platforma este securizată, iar medicul curant sau pacientul pot încărca rezultatul investigațiilor imagistice, dar și alte documente medicale pentru obținerea unei a doua opinii”, informează reprezentanții Spitalului.

Utilizatorul își creează un cont, se loghează cu o parolă, care se generează automat și care oferă securizare suplimentară, și își introduce datele personale. Informațiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarcă informațiile în platformă și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni, dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile intră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru care evaluează cazul. În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament”, a explicat SL. Dr. Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult.

„Pneumonia Interstitiala Difuza (PID) reprezinta un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificilă din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferența o face experiența medicală, îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe și au o rată de supraviețuire medie de 4-5 ani”, a adăugat SL. dr Diana Manolescu.

Potrivit sursei citate, Clinica de Pneumologie a Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara este centru de referință prinvind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății încă din 2019.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe