Newsflash
Știri

Plasma convalescentă a crescut rata de supraviețuire în cazurile grave de COVID

de Dorina Novac - mar. 5 2021
Plasma convalescentă a crescut rata de supraviețuire în cazurile grave de COVID

Plasma convalescentă administrată pacienților COVID-19 intubați a crescut rata de supraviețuire de la 2% la 25%.

Portalul covidplasma.ro a reușit să centralizeze datele anonimizate privind administrarea de plasmă convalescentă pentru tratamentul pacienților români infectați cu SARS-COV-2.

plasma

Datele colectate din spitalele COVID arată că, în România, tratamentul cu plasmă convalescentă a crescut semnificativ rata de supraviețuire în cazurile grave de COVID-19, se arată într-un comunicat.

În perioada 26 februarie 2020 – 22 februarie 2021, dintr-un total de 13.926 pacienți COVID-19 care au necesitat intubare, au supraviețuit doar 365, reprezentând o rată de supraviețuire de 2,7% din totalul pacienților COVID-19 intubați.

Dintre pacienții intubați, în perioada menționată, doar 417 pacienți COVID-19 au primit transfuzie cu plasmă convalescentă, reprezentând doar 3%.

pacienti covid
Fig. 1 Rata de supraviețuire la pacienții COVID-19 intubați

„Dintre pacienții intubați care au primit plasmă convalescentă au supraviețuit 103 pacienți, reprezentând o rată de supraviețuire de 24,7%. În total, au primit plasmă convalescentă 2.346 de pacienți infectați cu SARS-COV-2, dintre care au supraviețuit un număr de 1.427, reprezentând o rată medie de supraviețuire de 61%”, informează covidplasma.ro.

De asemenea, datele confirmă faptul că eficiența plasmei convalescente este cu atât mai mare cu cât administrarea ei este mai timpurie.

Astfel, în condițiile în care plasma a fost administrată pacienților în primele 10 zile de la apariția simptomelor bolii, iar aceștia nu erau intubați, rata de supraviețuire a fost de 73,8%.

pacienti intubatti
Fig. 2 Date privind numărul pacienților intubați care au primit plasma convalescentă

Dacă plasma a fost administrată pacienților între 10 și 15 zile de la apariția simptomelor, iar pacienții nu erau intubați, dar prezentau o afectare pulmonară de peste 50%, rata de supraviețuire a fost de 38,4%.

În cazul în care plasma a fost administrată pacienților după 15 zile de la apariția simptomelor, cu afectare pulmonară severă și deja intubați, rata de supraviețuire a fost de 24,7%.

rata de supravietuire

Fig. 3 Rata de supraviețuire în funcție de momentul administrării de plasmă convalescentă

„Menționăm că numărul românilor care au donat plasmă convalescentă până acum în România este aproximativ 12.000 de persoane, reușindu-se colectarea a 18.500 de doze de plasmă, din care peste 65% prin procedura plasmaferezei”, transmite sursa citată.

colectarea si administrarea
Fig. 4 Date privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă în România

Datele colectate în România confirmă o serie de studii realizate în străinătate, conform cărora, plasma convalescentă poate reduce semnificativ progresia bolii și respectiv mortalitatea pacienților COVID-19. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe