Newsflash
Știri

Planul pentru combaterea infecțiilor nosocomiale

de Dan Dumitru MIHALACHE - mai 6 2016
Planul pentru combaterea infecțiilor nosocomiale
     Ministerul Sănătății a lansat marți, 26 aprilie, Planul strategic de prevenire și combatere a infecțiilor nosocomiale 2016–2018. Potrivit profesorului Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), scopul este de a crește calitatea și capacitatea de diagnostic microbiologic, prevenirea și controlul infecțiilor nosocomiale (IN), a realiza un sistem eficient de raportare a IN care să elimine barierele birocratice, a îmbunătăți activitatea de supraveghere și a limita rezistența bacteriană la antimicrobiene în mediul spitalicesc, precum și de a reduce consumul excesiv și nejustificat de antibiotice. Pentru aceasta, colectivul care a conceput și elaborat planul – specialiști din Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică și Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș“ București – au propus realizarea a trei pachete de activități (legislativ, organizatoric și de investiții). În perioada imediat următoare se vor declanșa acțiunile organizatorice și cele de instruire uniformă a personalului și doar după aceea vor fi demarate procedurile care țin de pachetul investițional. „Noi am considerat că pachetul investițional este ultimul ca importanță, procedurile putând fi demarate numai pe baza unei evaluări și responsabilizări a managerilor de spitale și a directorilor direcțiilor de sănătate publică“, arată profesorul Rafila, care mai spune că o primă estimare a costului acestui program ajunge la aproximativ 30 de milioane de lei.
     În fundamentarea planului, Ministerul Sănătății a utilizat rezultatele unei evaluări realizate la începutul acestui an, privind activitățile specifice și structura de personal din 112 spitale din țară, selectate pe baza tipului de activități medicale desfășurate, corelate cu riscul de apariție a IN și de emergență a rezistenței bacteriilor la antimicrobiene și rezultatele mai multor controale încrucișate la nivel național. Din analiza datelor, s-a constatat, printre altele, că în cele mai multe spitale nu se face detectarea rapidă a pacienților cu risc epidemiologic major care urmează să fie internați, laboratoarele de microbiologie nu asigură un diagnostic standardizat, iar personalul de specialitate care se ocupă de diagnosticul microbiologic, supravegherea și controlul IN și de coordonarea activității de prescriere a antibioticelor nu desfășoară activitățile unitar.
     Conf. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, ministrul sănătății, a arătat că infecțiile din spital nu sunt legate exclusiv de utilizarea antibioticelor sau de o anumită patologie, ci ele pot ajunge odată cu pacienții sau cu vizitatorii, pot să apară consecutiv unei curățenii deficitare, din cauza unei asepsii sau dezinfecții necorespunzătoare, pot să apară în blocurile alimentare și, nu în ultimul rând, prin utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor: „Practic, mecanisme de control avem în România, avem și legislație, dar ne-am convins în ultimele luni că ea nu se respectă frecvent“. Totodată, el a afirmat că „într-un procent semnificativ, alegerea antibioticelor, ca și a biocidelor sau a altor elemente de dezinfecție se face pe criterii inclusiv economice“, motiv pentru care anumite legi ar trebui regândite.
     Anul acesta, potrivit lui Alexandru Rafila, se intenționează asigurarea materialelor de control intern de calitate pentru toate cele 112 spitale incluse în program, pentru asigurarea calității mediilor de cultură utilizate în laboratoarele de microbiologie, dar și asigurarea mediilor de cultură necesare pentru diagnosticul rapid al bacteriilor multirezistente: „Se va distribui câte un set pentru fiecare pacient internat în secțiile de terapie intensivă, indiferent dacă are sau nu patologie infecțioasă“.
     În ceea ce privește instruirea personalului care desfășoară activități de supraveghere și control al IN, planul strategic lansat marți prevede organizarea unor cursuri, în coordonarea INSP, în două module, care să includă minimum 300 de persoane din rândul medicilor epidemiologi, de medicină de laborator, microbiologie, boli infecțioase și din alte specialități care prescriu antibiotice, dar și din rândul personalului implicat în îngrijirea pacientului: „În lunile de vară sperăm să elaborăm curriculele și suporturile de curs, INSP să angajeze lectorii, iar începând din luna octombrie până la sfârșitul lui decembrie să realizăm primul modul de instruire“, explică Rafila.
     În perioada imediat următoare, potrivit președintelui SRM, se urmărește înființarea unui comitet interministerial de coordonare a tuturor acestor activități, din care să facă parte nu numai medici, dar și specialiști din domeniul agricol sau de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Alexandru Rafila spune că, în maximum 12 luni, va fi elaborat un plan național de acțiune în aceste domenii. Foarte important este ca, în lipsa epidemiologilor, care nu sunt mai mulți de o sută în toată țara, pentru funcționarea mai bună a spitalelor, anumiți specialiști – microbiologi, infecționiști, medici de terapie intensivă – să aibă acces la două competențe care se referă la controlul infecțiilor.
     Referitor la pachetul legislativ/organizatoric, potrivit profesorului Rafila, acesta se poate extinde prin: redefinirea rolului și atribuțiilor serviciilor pentru prevenirea și controlul IN, includerea de specialiști de boli infecțioase cu atribuții în coordonarea prescrierii de antibiotice la nivelul spitalului; modificarea indicatorilor de performanță a managerilor spitalelor, prin eliminarea limitei de raportare a IN și introducerea unei formule de stimulare a acestei raportări; obligativitatea participării la minimum o rețea de supraveghere a rezistenței la antibiotice și a IN specifică pentru fiecare spital; obligativitatea pentru spitale de a comunica public principalele date privind IN. În plus, trebuie modificate normele privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea în unitățile medicale.
     Să sperăm că acest plan strategic privind infecțiile nosocomiale nu va avea soarta multor altor inițiative ale Ministerului Sănătății, aceea de a rămâne la stadiul de fraze scrise pe hârtie, ci va fi completat cu măsuri urgente de modificare a legislației.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe