Newsflash
Știri

Planul naţional pentru combaterea tuberculozei MDR

de Dr. Maria DRAGOTĂ - oct. 11 2012
Planul naţional pentru combaterea tuberculozei MDR
   Chiar dacă, în ultimele decenii, incidenţa tuberculozei s-a di­mi­nuat semnificativ în ţările dezvoltate, ca urmare a mă­surilor de limitare a extinderii contaminării şi a tratamentului eficient al cazurilor diagnosticate, această afecţiune constituie în continuare o problemă de sănătate publică, agravată de creşterea numărului de cazuri cu TB rezistenţă la medicamentele antituberculoase esenţiale (MDR) sau chiar cu rezistenţă extinsă la tratament (XDR). Conform datelor OMS, în regiunea europeană a OMS, 86% din cazu­rile de tuberculoză şi 98% din cazurile MDR-TB se găsesc în cele 18 ţări cu prioritate ridicată pentru controlul TB: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, Kazahstan, Kirghizstan, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Tadjikistan, Turcia, Turk­menis­tan, Ucraina şi Uzbekistan. În timp ce tuberculoza este în scădere constantă şi lentă în regiune, cel mai mare nu­măr de cazuri din Uniunea Europeană se găseşte în România, unde zilnic 77 de oameni se îmbolnăvesc şi patru mor din cauza TB, iar anual 1.300 pacienţi dezvoltă MDR-TB.
   Marţi, 2 octombrie a.c., cu prilejul vizitei în ţara noastră a dnei Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS Europa, şi a dlui John Dalli, comisarului european pentru sănătate şi con­sumatori, Ministerul Sănătăţii a lansat Planul naţional de prevenire şi management al tuberculozei multidrog-rezistente în România.
   Programul este structurat pe următorii patru ani, în care, cu un buget de peste 23 de milioane de euro, autorităţile sanitare vor dezvolta reţeaua naţională de tratament al cazurilor de MDR-TB. Acestea vor fi identificate şi va fi diagnosticat corect profilul de rezistenţă, se va realiza managementul adecvat al fiecărui caz, o atenţie specială fiind acordată grupurilor cu risc evolutiv sever şi cu risc ridicat de transmitere de germeni MDR. Planul include îmbună­tăţirea globală a sistemului de control al tuberculozei, întări­rea capacităţii laboratoarelor şi dezvoltarea capacităţii resur­selor umane pentru gestionarea M/XDR-TB. În plus, acesta urmăreşte să asigure aprovizionarea continuă cu medica­mente antituberculoase, printr-un sistem de achiziţii centrali­zat, precum şi stabilirea unui sistem de sprijin al pacienţilor pentru a îmbunătăţi aderenţa la tratament. De asemenea, evidenţiază măsuri la nivel comunitar, cu implicarea organizaţiilor societăţii civile. OMS afirmă că planul demonstrează voinţa politică din România pentru stoparea acestei ameninţări majore pentru sănătatea publică, care-i afectează cel mai mult pe cei mai defavorizaţi cetăţeni. Scopul este de a opri răspândirea de MDR-TB şi XDR-TB, prin realizarea accesului universal la prevenţie, diag­nostic şi tratament. Până în 2015, planul urmăreşte să asi­gure diagnosticarea şi tratarea a cel puţin 80% din cazu­rile estimate, precum şi o rată de succes a tratamentului de 75%.
   „Acţiunea din România împotriva M/XDR-TB este un răspuns concret la angajamentul unanim pe care toate cele 53 de ţări europene l-au luat în ultimul an faţă de Comitetul regional pentru Europa al OMS: să reducă răspândirea acestei boli până în 2015“, a declarat dna Zsuzsanna Jakab. „Acţiunea de prevenire şi control al TB este o situaţie win–win, deoarece aceasta îmbunătăţeşte tratamentul tuberculozei şi, în acelaşi timp, reduce şansele de progresie a TB în boală rezistentă la medicamente. Aceasta este, de asemenea, o investiţie prudentă, deoarece tratarea tuber­culozei obişnuite poate fi de peste o sută de ori mai puţin costisitoare decât tratarea M/XDR-TB“, a completat dsa.
    „Tuberculoza rezistentă la medicamente este un motiv serios de îngrijorare în România şi în Europa. Pentru a lupta, avem nevoie de voinţă politică, cooperare solidă şi instrumente eficiente. Salut planul de acţiune pe care România l-a lansat astăzi şi sunt gata să sprijin guvernul român în punerea sa în aplicare. Comisia Europeană se angajează să joace un rol în combaterea tuberculozei şi investeşte eforturi substanţiale în domeniul cercetării, supravegherii, prevenirii şi controlului acestei boli“, a afirmat dl John Dalli, oferind o perspectivă europeană evenimentului de marţi.
   Într-un comunicat de presă, Parteneriatul „Stop TB“ România a salutat decizia MS de a aproba acest plan, ce răspunde nevoilor stringente în materie de diagnosticare, tratament şi îngrijire a pacienţilor cu MDR-TB din ţara noastră, în concordanţă cu Planul consolidat de acţiune pentru prevenirea şi combaterea MDR-TB în regiunea europeană a OMS. Organizaţiile nonguvernamentale membre ale Parteneriatului şi-au reiterat disponibilitatea de a ajuta în continuare sistemul medical prin activităţi de prevenire în rândul comunităţilor vulnerabile, de creştere a aderenţei la tratament, de favorizare a integrării sociale şi socioprofesionale a pacienţilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe