Newsflash
Știri

Planul de acțiune în astm, extrem de important

de Florentina Ionescu - mai 7 2020
Planul de acțiune în astm, extrem de important

Pacienții cu astm trebuie să știe ce pot face în contextul actual, când nu este recomandat să meargă la spital. Tocmai de aceea, accentul se pune pe rolul medicilor de familie, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

astm plan de actiune pacient

Invitată la o transmisie live desfășurată în mediul online, pentru a marca Ziua Mondială a Astmului (5 mai), dr. Carmen Bușneag, medic primar, medicină de familie, membră în Grupul RESPIRO al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), a explicat care este abordarea în cazul pacienților cu astm:

„Să nu uităm că, într-adevăr, cabinetele medicilor de familie au funcționat în permanență, medicii de familie nu au lipsit nici măcar o zi de la cabinete, au fost disponibili pacienților lor , au răspuns practic la orice oră din zi și din noapte întrebărilor pacienților. Au existat cazuri concrete de pacienți cu astm care s-au decompensat”.

Potrivit medicului citat, pacientul trebuie să aplice ceea ce medicii numesc „planul de acțiune în astm”, pe care orice pacient diagnosticat cu această boală cronică trebuie să îl aibă pus la punct.

„Acest plan este structurat întocmai ca un semafor cu verde, galben și roșu, iar pacientul trebuie să știe ce are de făcut în fiecare moment. Ce este deosebit de important acum este ca pacientul să nu intre în panică. (...) Medicul de familie îl poate liniști [telefonic – n.r.], îl poate lămuri, îl poate canaliza către tratament”, a subliniat dr. Carmen Bușneag.

Anxietatea și îngrijorarea pot declanșa o criză de astm

Medicul de familie a povestit în cadrul transmisiunii live online de Ziua Mondială a Astmului că, din experiența sa în practica medicală, nu a avut niciun pacient în situația de a necesita îngrijiri de urgență pe motiv că are o criză de astm („semaforul” amintit de dânsa să fie pe roșu) în toată această perioadă de pandemie și de izolare a pacientului astmatic. Toate cazurile, spune medicul, au fost gestionate discutând cu pacienții, care și-au continuat tratamentul.

„Noi trebuie să identificăm care sunt factorii triggeri (declanșatori) care i-au determinat o posibilă criză de astm acelui pacient. Cred că cele mai frecvente lucruri sunt anxietatea, îngrijorarea, de multe ori panica pe care o resimt persoanele cu astm, dar pacienții trebuie să știe că nu se poate întâmpla nimic rău și că trebuie să aibă pregătită medicația. Ei trebuie să țină în permanență legătura cu medicul de familie”, a subliniat dr. Carmen Bușneag la conferința online.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe