Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Pierduţi în… translaţie

Viața Medicală
Dr. C. M. luni, 2 septembrie 2013
   Primim la redacţie, din partea Asociaţiei Române a Cafelei, un comunicat referitor la studiul din Mayo Clinic Proceedings despre relaţia dintre consumul excesiv de cafea şi mortalitatea de cauză generală şi cardiovasculară, reflectat în Viaţa medicală de săptămâna trecută. Comunicatul, emis de Institutul de Informare pentru Ştiinţa Cafelei (traducere nefericită pentru Institute for scientific information on coffee), insistă asupra faptului că studiul nu a demonstrat vreo asociere între consumul de cafea şi mortalitatea generală la oamenii în vârstă sau mortalitatea din cauze cardiovasculare, indiferent de grupul de vârstă sau nivelul de consum.
   Totodată, emitentul semnalează o meta-analiză recent publicată în European Journal of Epidemiology care, în urma evaluării a 23 de studii „a concluzionat că consumul (sic!) de cafea prezintă, dimpotrivă, o asociere inversă cu riscul de mortalitate generală“. Aşadar, potrivit Institutului pentru Informaţie Ştiinţifică despre Cafea, „dovezile ştiinţifice disponibile nu au susţinut o relaţie nefavorabilă între consumul moderat de cafea şi riscul de mortalitate“. Reamintim că studiul citat în Viaţa medicală a descoperit o creştere semnificativă a riscului de deces din toate cauzele la persoanele sub 55 de ani care beau mai mult de 28 de cafele pe săptămână.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC