Newsflash
Știri

Peste 950 de cazuri de infectare cu noile variante ale SARS-CoV-2, depistate în România

de Dorina Novac - apr. 22 2021
Peste 950 de cazuri de infectare cu noile variante ale SARS-CoV-2, depistate în România

Până la data de 18 aprilie au fost raportate la INSP-CNSCBT un număr de 1.502 de secvențieri ale SARS-CoV-2 și su fost confirmate 955 cazuri cu variante ale virusului care determină îngrijorare.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a precizat într-o informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu  variante ale SARS-CoV-2 că cele șase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt: Institutul Cantacuzino, Institutul Matei Balș, MedLife, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova.

variante ale SARS-CoV-2

Au fost confirmate 955 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 948 cu varianta britanică (B.1.1.7), cinci cazuri cu varianta sud-africană (B.1.351) și două cu varianta braziliană (P.1).

Potrivit sursei citate, unul din cazurile având județ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutația E484K.

Iar la unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având județ de infectare Ilfov, a fost depistată mutația E484K.

„Mutația E484K nu reprezintă ea însăși o nouă variantă, ci este o mutație care a fost identificată inițial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) și, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutația se află în proteina spike și pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului și, posibil, asupra eficacității vaccinale, în sensul scăderii acesteia”, informează INSP.

Cazul nou confirmat cu varianta sud-africană (B.1.351) și mutația E484K este un bărbat în vârstă de 31 de ani din județul Ilfov, la care nu a fost precizată nicio legătură epidemiologică (istoric de călătorie, contact cu caz confirmat etc). Locul probabil al expunerii nu este cunoscut.

Până la data de 18 aprilie rata de confirmare cu VOC a fost de 64%.

De asemenea, au fost înregistrate 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7).

insp variante SARS-CoV-2

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe