Newsflash
Știri

Peste 40.000 de persoane înscrise în Registrul Național de Hepatite Virale

de Dorina Novac - nov. 24 2021
Peste 40.000 de persoane înscrise în Registrul Național de Hepatite Virale

Primul Registru Electronic pentru evidența hepatitelor virale este utilizat cu succes în cadrul celor două proiecte de screening aflate în derulare, LIVE(RO)2-SUD și LIVE(RO)2-EST, registrul fiind deja populat cu datele a 41.362 persoane.

Sistemul Electronic de Evidență al Screeningului (SEES) hepatitelor virale din România a fost dezvoltat în cadrul proiectului LIVE(RO)1: Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D.

hepatits

Proiectul este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași în perioada iulie 2018- noiembrie 2023.

„Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalență, cât și prin consecințele pe termen lung: ciroza hepatică și complicațiile ei, insuficiența hepatică, cancerul hepatic și nevoia de transplant hepatic. Suntem pe locul doi în Europa şi pe locul patru în lume în ceea ce privește decesele provocate de bolile hepatice, conform datelor raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, se arată într-un comunicat de presă.

În acest context, s-a conturat nevoia realizării unui program de screening populațional prin care să se realizeze testarea astfel încât să poată fi identificați cei infectați și nediagnosticați.

Aceste persoane se află în pericol deoarece depistarea tardivă a infecțiilor cu virusurile hepatitite B si C poate cauza probleme grave de sănătate sau chiar decesul, fiind în același timp un pericol și pentru comunitate deoarece pot transmite boala mai departe.

Necesitatea unui program de screening conectat cu cel de tratament adecvat imediat este piesa esenţială subliniată în recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la planul de eradicare al hepatitelor virale până în anul 2030, iar existența unui sistem electronic în care să fie stocate toate datele obținute este esențială pentru succesul screeningului.

Din totalul celor 41.362 persoane care au participat la programul de testare, 1.192 au fost depistate pozitiv la infecția cu virus B sau C în urma testării prin teste rapide. Prevalența indicată este de 3,44% la hepatita B, de 2,16% la hepatita C și de 0,07% la hepatită B+C.

  • 699 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic B
  • 480 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic C
  • 13 persoane depistate pozitiv la infecția cu virus hepatitic B+C

„Depistarea precoce înseamnă o șansă la viață, iar testarea este singura cale sigură pentru depistare. Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului este gestionat de către Institutul Național de Sănătate Publică, iar principalul scop al acestuia este păstrarea unei evidențe a persoanelor depistate cu hepatită B/D sau C și interpretarea datelor obținute în vederea elaborării unor politici publice care să poată ajuta la eliminarea hepatitelor virale din România”, se mai arată în comunicat.

Proiectul LIVE(RO)1: Formarea personalului medical din Romania pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D este cofinanțat din Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe