Newsflash
Știri

Peste 300 de persoane au învăţat gratuit manevre salvatoare la Maratonul Resuscitării

de Florentina Ionescu - ian. 16 2023
Peste 300 de persoane au învăţat gratuit manevre salvatoare la Maratonul Resuscitării

Sâmbăta aceasta s-a desfăşurat Ediţia de Iarnă a Maratonului Resuscitării din 2023.

Pentru a populariza manevrele de resuscitare de bază, 15 medici de urgenţă din cadrul UPU-SMURD Cluj, 50 de studenţi voluntari din cadrul SMURD Cluj, 10 paramedici pompieri şi 10 voluntari din echipajele SMURD de prim-ajutor calificat ale ISU Cluj au organizat, în 14 ianuarie, la centrul comercial Vivo din Cluj-Napoca, „Maratonului resuscitării”.  

editia de iarna Maratonul Resuscitarii
Sursa foto: https://www.facebook.com/MaratonulResuscitarii

 

Acesta este un curs gratuit de prim ajutor unde au putut fi învăţate manevre salvatoare de vieţi, direct de la profesioniştii SMURD.

Astfel, 329 de persoane au participat, din proprie iniţiativă, la atelierele ce au prezentat suportul vital de bază, precum şi modul în care se poate folosi un defibrilator automat, de tipul celor montate de curând în locurile publice din municipiul Cluj-Napoca, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

Practic, în cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câştiga minute importante în lupta cu viaţa, până la sosirea echipajelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari şanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au şanse minime de a supravieţui în urma unui SCR.

Și copiii au învățat manevrele care pot salva vieți

Proiectul a avut un succes şi în rândul celor mici. Copii de vârste diferite au venit însoţiţi de părinţi pentru a învăţa împreună despre manevrele care ne pot ajuta să salvăm vieţi.

Participanţii s-au arătat entuziasmaţi şi chiar dacă unii dintre ei cunoşteau aceste manevre, „Maratonul resuscitării” le-a oferit oportunitatea de a reveni asupra unor informaţii uitate sau nesigure. În plus, părinţii au avut ocazia de a face acest lucru alături de copiii lor.

Copiii au dat dovadă de mult interes, au ascultat cu atenţie instrucţiunile de la specialiştii SMURD, apoi le-au aplicat şi ei pe manechinele specializate.

Metodă de predare hands-on

Personalul SMURD, cu experienţă în intervenţiile de urgenţă, a predat gratuit tehnici de prim ajutor, iar cursurile s-au desfăşurat succesiv, repetându-se pe parcursul întregii zile.

Metoda de predare a fost una hands-on, pentru grupe de câte 2-5 cursanţi, coordonaţi de 2 medici/ paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele au fost explicate şi demonstrate cu manechinele specializate în faţă, cursanţii exersând apoi, prin simulare de situaţii reale.

Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranţa salvatorului, recunoaşterea urgenţei şi activarea sistemului de urgenţă, au inclus suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, utilizarea defibrilatorului automat, ventilaţiile şi dezobstrucţia căilor aeriene, atât la adult, cât şi la copii.

Evenimentul desfăşurat în 14 ianuarie la Cluj-Napoca a reprezentat cea de-a cincea ediţie de iarnă a Maratonului Resuscitării din judeţul Cluj, un proiect care a debutat la iniţiativa studenţilor voluntari SMURD Cluj în anul 2015.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe