Newsflash
Știri

Peste 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

de Dorina Novac - iul. 21 2021
Peste 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare

Până la data de 18 iulie au fost raportate la INSP-CNSCBT un număr de 2.415 secvențieri ale SARS-CoV-2 și au fost confirmate 1.817 cazuri cu variante ale virusului care determină îngrijorare.

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a precizat într-o informare privind cazurile de COVID-19 confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 că cele șapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt: Institutul Cantacuzino, Institutul Matei Balș, MedLife, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau”, CRGM al SCJU Craiova și „Pro Vitam” Sfântul Gheorghe.

varianta delta

Au fost confirmate 1.817 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 1.682 cu varianta britanică (Alpha), 11 cazuri cu varianta sud-africană (Beta), 23 cu varianta braziliană (Gamma) și 101 cu varianta indiană (Delta).

Potrivit INSP, până la data de 18 iulie rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 75%.

De asemenea, au fost înregistrate 34 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare:

Alpha - 27

Gamma - 3

Delta – 4

Cazuri confirmate cu varianta Delta

Până la data de 18 iulie au fost confirmate 101 cazuri cu varianta Delta:

  • 54% (55 cazuri) se află în 23 focare, dintre care 17 familiale (27 cazuri) și 6 de colectivitate (28 cazuri), din 7 județe: Argeș (4), Bacău (1), Brașov (1), Dolj (4), Ilfov (4), Iași (3), Teleorman (1) și mun.București (5); Dintre cazurile din focare, pentru 5 a fost menționat istoric de călătorie în India (3), Finlanda (1), Turcia (1).
  • 34% (34 cazuri) nu au nicio legătură epidemiologică menționată; Ø 10% (10 cazuri sporadice) au istoric de călătorie, din care 7 în UK, 1 în Irlanda, 1 în Turcia și 1 este angatul unei firme de transport internațional;
  • 2% (2 cazuri) au refuzat colaborarea cu DSP.

Au fost înregistrate 4 decese la cazuri confirmate cu varianta Delta:

  • femeie în vârstă de 72 de ani, din jud.Argeș, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2;
  • bărbat în vârstă de 62 de ani, din jud.Bacău, cu istoric de călătorie în Irlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2;
  • bărbat în vârstă de 35 de ani, din jud.Bacău, cu istoric de călătorie în Finlanda, având condiții medicale pre-existente și nevaccinat anti-SARS-CoV-2; a fost sursa unui focar familial cu 5 cazuri de COVID-19, din care 4 confirmate cu varianta Delta;
  • femeie în vârstă de 90 de ani, din jud.Iași, având condiții medicale pre-existente și nevaccinată anti-SARS-CoV-2; provine dintr-un focar familial cu 2 cazuri, din care 1 confirmat cu varianta Delta (caz secundar).

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”, transmite sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe