Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Peste 1.000 de femei vor fi testate gratuit contra cancerul mamar

În cadrul unei campanii care va dura două luni cu ajutorul medicilor, mai mult de 1.000 de femei din județele aflate în vestul țării vor avea acces la testări gratuite pentru depistarea cancerului mamar.

Testările gratuite vor fi oferite în cadrul Caravanei Nu am făcut destul, care va fi prezentă în judeţele Timiş, Hunedoara, Arad, Satu Mare şi Bihor.

„Caravana strânge, pentru al şaselea an la rând, medici şi studenţi la Medicină care vor oferi consultaţii şi informaţii în 14 sate. Pe lângă testările pentru cancerul de sân (examinare clinică, ecografie mamară, mamografie), medicii şi studenţii voluntari fac analize pentru inimă (tensiune, puls, EKG), controale ale aluniţelor suspecte, spirometrii pentru a verifica funcţia plămânilor, asigură calcularea indicelui de masă corporală (pentru gradul de obezitate) şi fac teste pentru diabet (măsurarea glicemiei), se arată într-un comunicat al organizatorilor campaniei.

Concret, testările încep sâmbătă, în satul Dudeştii Noi, din Timiş. Caravana va parcurge ulterior următorul traseu: 6 octombrie - Teliucu Inferior, judeţul Hunedoara; 12 octombrie - Semlac, judeţul Arad; 13 octombrie - Petriş, judeţul Arad; 18 octombrie - Botiz, judeţul Satu Mare; 19 octombrie - Amaţi, judeţul Satu Mare; 26 octombrie - Brusturi, judeţul Bihor; 27 octombrie - Telechiu, judeţul Bihor; 2 noiembrie - Ghiorac, judeţul Bihor; 3 noiembrie - Dobreşti, judeţul Bihor; 9 noiembrie - Hinchiriş, judeţul Bihor; 10 noiembrie - Coleşti, judeţul Bihor; 16 noiembrie - Hăşmaş, judeţul Arad; 17 noiembrie - Beliu, judeţul Arad.

Campania de testare şi informare Nu am făcut destul este organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România (APCR), iar mesajul acesteia este unul extrem de clar. „Încercăm în acest fel să ajungem noi la cei care nu reuşesc să vină decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperă suspiciuni la ecografie, mergem mai departe - ne asigurăm că femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lăsăm pe nimeni de izbelişte. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil, afirmă, în comunicatul de presă, Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Din 2014, de la prima ediţie a campaniei, caravana a trecut prin 25 de judeţe. Au fost implicaţi peste 250 de voluntari şi au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.

Sursa foto PixaBay

Etichete: cancer de san cancer mamar campanie romania

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC